fbpx
Сьогодні
16:42 11 Січ 2024

З початку російського вторгнення в Україні загинули понад 10,2 тисячі цивільних, – ООН

English version here

Фото: Укрінформ

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні загинуло понад 10 200 мирних жителів, ще більш ніж 19 300 зазнали поранень.

Про це йдеться у звіті директора Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП) Едем Восорну, передає Рубрика.

Підкреслюється, що лише з кінця грудня 2023 року від ударів Росії загинули 125 людей та ще понад 550 зазнали поранень.

Також вказується, що серед загиблих за майже два роки війни – 575 дітей.

Представниця ООН зазначила, що остання хвиля російських атак ще більше ускладнила операції з надання допомоги й зашкодила гуманітарним працівникам.

«Міжнародне гуманітарне право має суворо дотримуватися в будь-який час. Міжнародне гуманітарне право прямо забороняє здійснювати напади на цивільних осіб і цивільні об'єкти, а також невибіркові напади. Крім того, під час військових операцій необхідно постійно дбати про захист цивільного населення і цивільних об'єктів», – йдеться у заяві.

Торік в ООН провели понад 100 засідань у різних форматах, щоб обговорити наслідки російсько-української війни.

"Ми почули численні свідчення про жахіття, яких зазнає українське цивільне населення. Ми послідовно висловлювали чіткі застереження, але відбувається подальша ескалація та розповсюдження конфлікту за межі України та далі. І ось ми стоїмо на порозі третього року найсерйознішого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни, якому не видно кінця", — зауважила заступниця генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй (ООН) Розмарі Ді Карло.

Представниця ООН також додала, що з початку російського вторгнення майже дві третини українських дітей були змушені покинути свої домівки, деякі з них — без дорослих. За оцінками, 1,5 млн дітей перебувають під загрозою посттравматичного стресу та інших психічних розладів.

За актуальними даними ООН, кількість біженців з України у світі нині сягає 6,3 млн, з яких 5,9 мільйона перебувають у Європі. Опитування Управління Верховного комісара ООН у справах біженців показують, що майже 80% біженців сподіваються повернутися в Україну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: