fbpx
Сьогодні
Відео 13:52 11 Січ 2024

Естонія до 2027 року надасть Україні допомогу на €1,2 мільярда, - Каріс

English version here

Фото: Твіттер / Каріс

Президент Алар Каріс оголосив, що Естонія виділить Україні допомогу в розмірі 1,2 млрд євро до 2027 року. Щороку країна надаватиме 0,25% свого оборонного бюджету на потреби України.

Як пише Рубрика, про це він сказав на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським.

Каріс наголосив, що в межах ЄС Україні вже надали допомогу на близько 85 млрд євро, але цю підтримку потрібно продовжувати.

"Довгостроковий внесок Естонії від початку повномасштабної війни й до 2027 року буде становити 1,2 млрд євро. Україна потребує більшого і потребує кращих озброєнь. Ми повинні посилити військове виробництво в межах ЄС, щоб Україна отримала те, що повинна отримати. І не завтра, а вже сьогодні", — сказав Каріс.

Він також додав:

"Наші дії повинні бути спрямовані на те, щоб запобігти будь-якій агресивній війні у Європі в майбутньому. Україна матиме підтримки від Естонії стільки, скільки буде тривати війна".

Президент також зазначив, що Естонія щороку надаватиме Україні 0,25% від оборонного бюджету країни.

"І ми заохочуємо всіх надавати Україні стільки допомоги, скільки вони можуть, аж допоки Росія зупинить свою війну", – наголосив він.

Він наголосив, що Естонія доєдналася до ініціатив "Великої сімки", має конкретні плани щодо допомоги з відбудовою України, а також виступає за використання заморожених активів рф на цьому шляху.

Зеленський зазначив, що Естонія вже надала Україні 17 пакетів оборонної підтримки.

"Ви проявили лідерство, запропонувавши усій Європі взаємодію у забезпеченні нашої артилерії, коаліції снарядів. Ми цінуємо те, що ви обрали дуже ґрунтовний, довготривалий підхід для підтримки України", — сказав Зеленський.

Він зазначив, що говорив з естонським колегою про взаємодію на рівні європейських інституцій та про наші можливості в Європі.

Нагадаємо, що напередодні Зеленський перебував з візитом у Вільнюсі. 

Там український лідер зустрівся з главою Литви Гітанасом Наусєдою. На спільній пресконференції Президент Литви Гітанас Науседа анонсував, що його країна схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро.

Також у середу, 10 січня, президенти України та Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа підписали у Вільнюсі спільну заяву. У присутності голів держав також було підписано низку двосторонніх документів, 

Зеленський також анонсував, що після Литви відвідає Латвію та Естонію. Там він зустрінеться з високопосадовцями країн Балтії.

Сьогодні, 11 січня, Президент України уже прибув до Естонії.

Керівник Української держави у Талліні провів переговори з естонським колегою Аларом Карісом.

Він також планує зустрітися з прем'єркою Естонії Каєю Каллас і виступити в естонському парламенті.

Допомога від Естонії

У грудні мнулого року естонський уряд підтримав пропозицію міністра оборони країни Ханно Певкура про виділення Україні нового пакету військової допомоги вартістю 80 мільйонів євро.

До нього увійдуть протитанкові комплекси Javelin, кулемети, боєприпаси для стрілецької зброї, наземний й водний транспорт та водолазне обладнання.

У бюджеті Естонії на 2024 рік закладено 30 мільйонів євро на підтримку України. Про це з трибуни Верховної Ради України повідомив керівник міжпарламентської групи співробітництва з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко.

За його інформацією, 14 мільйонів євро з цієї суми передбачено на:

  • відновлення інфраструктури,
  • протезування українських захисників та захисниць,
  • навчання представників органів місцевого самоврядування в рамках європейської інтеграції.

Окрім того, міністр закордонних справ Маргус Цахкна також підтримав ініціативу Естонії щодо використання заморожених російських активів.

В Естонії на момент розроблення законопроєкту на підставі міжнародних санкцій було заморожено активи на суму близько 38 мільйонів євро.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: