fbpx
Сьогодні
15:52 14 Гру 2023

З "Джавелінами" та боєприпасами: Естонія надає Україні пакет військової допомоги на €80 млн

English version here

Естонський уряд підтримав пропозицію міністра оборони країни Ханно Певкура про виділення Україні нового пакету військової допомоги вартістю 80 мільйонів євро. До нього увійдуть протитанкові комплекси Javelin, кулемети, боєприпаси для стрілецької зброї, наземний й водний транспорт та водолазне обладнання.

Про це пише естонський мовник ERR, пише Рубрика.

"Естонія вирішила надіслати Україні пакет військової допомоги на суму 80 млн євро, включаючи протитанкові ракети Javelin. Боротьба України за свободу може бути успішною лише в тому випадку, якщо союзники продовжуватимуть допомагати українцям", – йдеться в повідомленні.

Точна кількість засобів і обладнання, яке планується передати, не розголошується з міркувань безпеки.

Однак Певкур запевнив, що "пакет укомплектовано у такий спосіб, щоб він приніс Україні максимальну користь" і водночас не завдав шкоди обороноздатності самої Естонії.

За словами міністра оборони, подібно до того, як "Джавеліни", передані Естонією навесні 2022 року, "відіграли значну роль у захисті Києва та спонукали інші країни простягнути руку допомоги Україні", цей черговий масштабний пакет допомоги покликаний показати партнерам, що:

"Боротьба України за свободу може бути успішною лише тоді, коли союзники підтримуватимуть українців".

Він наголосив:

"Якщо поставити в контекст, що останній пакет Україні від США був 200 мільйонів доларів, а наш — 80 мільйонів євро, то ми розуміємо, що це дуже серйозна військова допомога Україні".

Крім того, міністр заявив, що Естонія пропонує союзникам узгодити обсяг військової допомоги Україні на рівні не менше 0,25 відсотка валового внутрішнього продукту.

"Ця цифра виходить з тієї суми, на яку ми підтримували Україну досі, і, заглядаючи вперед, наскільки великою може бути потреба України ще на рік. Якщо 0,25 відсотка переказати в євро, то це приблизно 120 мільярдів євро на рік для союзників", — пояснив Певкур.

За його словами, це необхідно для того, щоб Захід не дав росії надії на те, що війна на виснаження окупиться.

"Ми маємо дати агресору розуміння і підтвердження, що ми не підемо з України, ми будемо з Україною далі, і не лише військовою допомогою, а й військовою підготовкою", — додав міністр оборони Естонії.

Він додав, зараз росіявитрачає на війну в Україні вдвічі більше, ніж коаліція "Рамштайн", яка має економіку в кілька десятків разів більшу за російську.

"Україна також воює за нас, і кожна частина російської військової машини, знищена з нашою допомогою, зменшує здатність росії загрожувати нам. Тому ми повинні бути готові підтримувати українців у довгостроковій перспектив", — підкреслив очільник оборонного відомства балтійської країни.

Разом із цим останнім пакетом, починаючи з 2022 року, Естонія надала Україні військову допомогу на суму майже 500 мільйонів євро, або близько 1,4 відсотка свого ВВП.

Раніше Естонія передавала Javelin, гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, обладнання зв'язку, польові госпіталі, медичне приладдя, засоби індивідуального захисту спорядження та сухпайки.

У бюджеті Естонії на 2024 рік закладено 30 мільйонів євро на підтримку України. Про це з трибуни Верховної Ради України повідомив керівник міжпарламентської групи співробітництва з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко.

За його інформацією, 14 мільйонів євро з цієї суми передбачено на відновлення інфраструктури, протезування українських захисників та захисниць, навчання представників органів місцевого самоврядування в рамках європейської інтеграції.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: