fbpx
Сьогодні
15:30 07 Січ 2024

Рух Veteranka запустив подкаст про військовослужбовиць на передовій: як працює це рішення

Фото: Командування Об'єднаних Сил ЗС України

Рух Veteranka запустив подкаст "На рівні" про різні військові спеціальності жінок, які служать на передовій лінії фронту.

Про це пище Рубрика, посилаючись на організаторів.

У чому проблема?

У Міноборони зазначили, що після повномасштабного вторгнення кількість жінок, які стали на захист Батьківщини, долучившись до лав ЗСУ та інших військових формувань, значно зросла. Загалом зараз 7,3% чисельності особового складу Збройних сил України складають жінки.

Це 62 062 людини:

  • 43 479 військовослужбовиць,
  • та 18 583 цивільні працівниці ЗСУ.

"Проаналізувавши становище у Збройних Силах, ми бачимо основні напрями, де маємо зміцнити інституційні механізми гендерної рівності. Насамперед йдеться про забезпечення належними побутовими умовами жінок в армії, про вдосконалення корпоративної етики у військах та про протидію проявам сексизму. Також важливо забезпечити кар'єрний розвиток жінок в армії, збільшити кількість жінок-командирів", – заявила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

Окрім того, варто зазначити, що до 2018 року в Збройних силах України не було бойових спеціальностей для жінок. До 2019 року жінки не могли вступати до військових ліцеїв. До 2023-го жінки не мали навіть власної форми. 

Яке рішення?

Рух Veteranka запустив подкаст "На рівні" про різні військові спеціальності жінок, які служать на передовій лінії фронту.

Як це працює? 

Подкаст побудований на інтервʼю із захисницями.

"Це відверта розмова захисниці й водночас жінки без романтики, цензури і стереотипів про доречність жінок в армії та їхній професіоналізм, про слабкість і силу, про службу на рівні з чоловіками", – кажуть у Veteranka.

Утім, подкаст буде корисний як чоловікам, так і жінкам, які планують долучитися до війська. Жінки розповідатимуть про нюанси служби, навчання, екіпірування і різницю між військовими спеціальностями.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Жіночий Ветеранський Рух (@veteranka_)

Героїнями перших пʼяти випусків стали:

  • лідерка руху Veteranka АНДРІАНА АРЕХТА ("Малиш"), яка повернулася у військо після поранення;
  • командирка артилерійського підрозділу ЗСУ ЛЮБОВ ПЛАКСЮК ("Плато"),
  • саперка ОЛЬГА ПРИЩЕПА ("Кобра");
  • журналістка і марксменка Олена Білозерська ("Луна");
  • аеророздівниця СВІТЛАНА ("Госпожа").

рух Ветеранка жінки гендерність

У русі Veteranka наголошують, що у подкасті, зокрема, розкажуть про:

  • домагання у війську,
  • бійки з офіцерами,
  • сексизм у військкоматах.

Окрім того, військовослужбовиці дадуть поради, як відстоювати власні кордони і спілкуватися з ветеранами.

Подкаст "На рівні" можна послухати на YouTube, Apple Podcasts, Spotify та Soundcloud за посиланням. Проєкт створили за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України активно розпочало впроваджувати політику гендерної рівності в секторі безпеки й оборони.

Окрім того, Міністерство оборони України сертифікувало перший бронежилет для військовослужбовиць Збройних сил. Бронежилет українського виробництва, а його розробником є компанія "Українська броня".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: