fbpx
Сьогодні
Фото 18:28 27 Гру 2023

Міноборони сертифікувало перший бронежилет для військовослужбовиць: як працює це рішення

English version here

Фото: Міноборони України

Міністерство оборони України сертифікувало перший бронежилет для військовослужбовиць Збройних сил. Бронежилет українського виробництва, а його розробником є компанія "Українська броня".

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міноборони України.

У чому проблема?

Сьогодні українські жінки в строю захищають нашу державу наряду з чоловіками. За офіційними даними, станом на травень 2023 року у ЗСУ служили 42 тисячі жінок-військовослужбовців, а разом із цивільними працівницями 60 тисяч. 

«Оскільки у жінок плечі вужчі, а таз, навпаки, ширший, ніж у чоловіків, то військовослужбовицям було незручно працювати зі зброєю у «чоловічому» варіанті бронежилету», – розповів Олександр Шарко.

перший бронежилет для військовослужбовиць

Фото: Міноборони України

Яке рішення?

"Жіночий" зразок бронежилета затвердили після двох етапів випробувань. Після першого етапу польових випробувань бронежилет допрацювали з урахуванням будови жіночого тіла.

Бронежилет – українського виробництва. Його розробила компанія «Українська броня».

перший бронежилет для військовослужбовиць

Фото: Міноборони України

 Як це працює?

«Жіночий» варіант для зручності передбачає вигнуту назовні бронеплиту. За іншими параметрами бронежилет, вага якого становить від 10,5 кілограмів залежно від розміру і комплектації, не відрізняється від затвердженого раніше загальновійськового бронежилета.

перший бронежилет для військовослужбовиць

Фото: Міноборони України

В оборонному відомстві додали, що після сертифікації бронежилет став доступним для централізованої закупівлі. Міністерство оборони очікує від Генерального штабу потребу щодо придбання цих виробів. Після цього відомство сформує обсяги та переліки для закупівлі. Закупівлею жіночих бронежилетів займатиметься "Державний оператор тилу".

перший бронежилет для військовослужбовиць

Фото: Міноборони України

Довідка

Робота над запровадженням жіночої польової форми розпочалася ще у 2022 році на виконання доручення міністра та за ініціативи проєкту Arm Women Now, громадської ініціативи Forma Two й за участі Тетяни Ломакіної — радниці, уповноваженої президента України з питань безбар'єрності.

За час роботи над розробкою форми відбулися численні засідання робочих груп, напрацювання, випробування форми.

Нарешті у серпні 2023 року Міністерство оборони затвердило зразок-еталон літнього польового костюма для військовослужбовиць Збройних сил України. Жіночу літню польову форму офіційно поставили на забезпечення.

На початку вересня цього року в Україні вперше вітчизняний виробник сучасного технологічного бронезахисту Українська Броня™ представив перший анатомічний жіночий бронекостюм "Рута Люта".

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що в  Україні створюють комфортну білизну для жінок-військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: