fbpx
Сьогодні
19:20 07 Січ 2024

На Кіровоградщині у 45 громадах створили хаби психологічної допомоги: у чому рішення

English version here

Фото: З відкритих джерел

Для надання безоплатної психологічної допомоги в 45 громадах Кіровоградської області створили психологічні хаби.

Про це повідомив регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" Олександр Кришко на брифінгу, пише Рубрика.

У чому проблема?

Незапланована міграція, втрата домівок, грошей, стабільної роботи, а надто – близьких людей: повномасштабна війна відобразилася на всіх без виключення українцях.

І попри те, що більшість громадян вже змогли адаптуватись до нових умов, це, хоч подекуди і непомітно, але все ж згубно впливає на психіку.

Психічні проблеми можуть загострити й ряд інших хронічних проблем зі здоров'ям у населення, зокрема, серцево-судинних, онкологічних хвороб та розвитку шкідливих звичок та залежностей.  

Яке рішення?

У 45 громадах Кіровоградської області створили психологічні хаби для надання безоплатної психологічної допомоги.

Як це працює?

Координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" Олександр Кришко

"Ми зробили анкетування близько 1900 надавачів послуг і 2800 людей. Це ті, хто отримували послуги в різних сферах: соціальний захист, освіта, культура, спорт і так далі. Громадські організації також. Далі ми приступили до картування послуги. Зараз у нас опитаних близько півтори тисячі надавачів послуг – конкретно це ті, що працюють у сфері ментального здоров'я. У нас в області створено розпорядженням голови ОВА у 45 громадах із 49 психологічні хаби", – розповів Кришко.

До роботи хабів залучені професійні психологи, зокрема шкільні психологи, інші працівники, які пройшли відповідне навчання.

Також активно залучаються сімейні лікарі, які проходять відповідне навчання за системою Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"314 сімейних лікарів пройшли таке навчання, і загалом вже майже 700 загалом медичних працівників, це, в тому числі, сімейні лікарі, медичні сестри, інші лікарі, які працюють в цій системі. Спеціалісти, які пройшли це навчання, представляють 35 громад. Якщо додати це до психологічних хабів, то в нас зараз покриті послугами 48 із 49 громад", – додав координатор програми.

Наразі програма не розгорнута у Надлацькій громаді.

Психологічний хаб – це кілька лікарів, які можуть виявляти психологічні проблеми. Також може безпосередньо надати допомогу чи встановити діагноз сімейний лікар, або скерує пацієнта в разі необхідності до психолога чи психіатра.

Кришко зазначив, що все ж дефіцит послуги наразі існує.

У 2024 році в області планують підготувати тренерів, які своєю чергою будуть готувати психологів. Вже зараз проводять відповідне анкетування, збирають інформацію про людей, які можуть надавати таке навчання.

Довідка

Програма ментального здоров'я "Ти як?" створена з ініціативи першої леді України Олени Зеленської у зв'язку з потребою громадян у психосоціальній підтримці.

Наразі до сімейних лікарів, які пройшли навчання, вже звернулися кілька тисяч осіб.

"Нині 8 620 лікарів у 865 медзакладах первинної меддопомоги надають послуги з охорони ментального здоровʼя. Це становить понад третину від загальної кількості, й у планах Міністерства охорони здоровʼя – збільшити цей показник, щоб психологічну допомогу за потреби міг отримати кожен пацієнт по всій країні", – йдеться у повідомленні.

Так, на наступний рік, за даними МОЗ, майже 800 медзакладів первинки вже очікують проєкт договору від НСЗУ на надання послуг у межах пакета "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги".

За цим пакетом пацієнт (дорослий або дитина) може безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу. Зокрема, сімейний лікар, педіатр чи терапевт може провести оцінку психічного стану та надати медичну й психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки у межах своєї компетенції.

Усі лікарі, які надають послуги в межах цього пакета, пройшли спеціальне навчання.

Нагадаємо, у Рівненській області тестують мобільний застосунок, який оцінюватиме ментальний стан людини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: