fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 12:59 27 Гру 2023

У Києві запрацювало “Місце сили” для підлітків: як працює це рішення

Фото: Рубрика

В Києві створили простір підтримки для тінейджерів. Проєкт "Місце сили" допоможе українським підліткам долати виклики воєнного часу та віднайти себе.

"Рубрика" розповідає, як працює цей простір.

У чому проблема?

Війна, яка "вплетена" в повсякденність, спричиняє тривожність і страх за майбутнє не лише у дорослих. Вона стала тригером і для українських підлітків, більшість з яких сьогодні втратили всі звичні точки опори і хочуть знати, як підтримувати себе у складні часи. 

Яке рішення?

Благодійний фонд "Клуб Добродіїв", що допомагає дітям з усієї України, відкрив у Києві "Місце  сили" — безкоштовний простір підтримки, відновлення та розвитку стійкості підлітків під час війни.

Як це працює?

Місце сили, взаємодовіри та підтримки

Триповерховий простір з обладнаним укриттям, "Місце сили від Клубу Добродіїв", це safe place в складному дорослому світі для всіх від 10 до 17 років. За задумом засновників проєкту, тут підлітки зможуть розвиватися, спілкуватися, навчатися та просто бути собою в колі однодумців. 

Простір "Місце сили" був збудований у відповідь на потреби підлітків, адже власне дослідження Клубу Добродіїв "Підлітки та їхнє життя під час війни" показало, що 73% з них хвилює війна.

Лише чверть опитуваних відчувають в собі сили, щоб протистояти викликам війни, а 83% хочуть більше дізнатися, як можуть підтримувати себе у складні часи. Крім того, 42% опитаних сказали, що їм не вистачає простору для неформального спілкування з однолітками.

Локація, яка може прийняти 75 000 підлітків на рік, містить:

  • лекційно-тренінговий простір,
  • арт зону "Творчість — антидот стресу",
  • терапевтичну кімнату "Дорослим вхід заборонено",
  • кімнату довіри — 4 унікальних простори.

Тут підлітки зможуть навчитися нового, отримати підтримку й актуальні життєві навички для протидії викликам сьогодення, більше дізнатися про себе та встановити такий важливий зв'язок із внутрішнім "Я". 

Місце сили, Київ

Фото: Рубрика

"Це простір, де підлітки почуватимуться кайфово, бо тут постійно будуть відбуватися зустрічі із зірковими гостями, експертами з різних тем, а також сесії з групової психологічної та арттерапії. Все це — абсолютно безкоштовно", — коментує для "Рубрики" Марія Тодорчук, засновниця і керівниця Благодійного фонду "Клуб Добродіїв". 

Підтримати молодь = вплинути на майбутнє країни

Місце сили, Київ

Частина команди "Клубу Добродіїв". Фото: Рубрика

"На думку молоді, бути стійкими під час війни означає бути сильними, психологічно витривалими, вірити у себе і бути впевненими у собі, не падати духом і не здаватися. І всьому цьому вони можуть навчитися або розвинути в собі у "Місці сили"", — говорить Марія Тодорчук. 

Ідейна натхненниця простору додає, що для реалізації та існування в сучасному світі, з такими викликами як війна та іншими світовими катастрофами, володіти софт скілами на високому рівні стає вже не просто корисною навичкою, а необхідністю.

Місце сили, Київ

Марія Тодорчук. Фото: Рубрика

"Саме емоційний інтелект допомагає людям справлятися з пандеміями, війною та іншими глобальними потрясіннями. Не зупинятися, шукати ресурс і можливості для реалізації, бути проактивним і ефективними попри все. Особливо це актуально для підлітків, яких ми маємо готувати до невизначеного майбутнього з надзвичайними викликами", — каже Марія Тодорчук. 

А це точно спрацює?

Простір для підлітків "Місце сили" відкрився у найсвітліший час зими — на Різдво. І за перші дні роботи вже встиг подарувати теплі враження та посмішки понад 100 підліткам. 

Місце сили, Київ

Фото: Рубрика

Ось відгук однієї з них:

"Це простір, де можна поділитися своїми емоціями та історіями. Мені важко говорити про історії з війни, для мене відкритися іншим було дуже важливо. Готова приходити сюди хоч щодня", — не приховує вражень 14-річна Аня, яка стала учасницею діалогу "(Вже) доросла дискусія: Що тримає твою менталку?".

В ході цієї розмови підлітки ділилися власним досвідом пошуку опор та підтримки, дієвими порадами та лайфхаками.

Ще більше корисних рішень!

Місце сили, Київ

Фото: Рубрика

Наразі "Місце сили" діє у Києві і приймає відвідувачів з Києва та передмістя 7 днів на тиждень, з 10:00 до 19:00. Адреса локації: м. Київ, станція метро Поштова Площа, вул. Ігоревська, ⅛.

Записатися на заняття, а також дізнатися більше про кожен з 4 просторів "Місця сили" та заплановані активності можна на сайті проєкту за посиланням.  

Надалі відкриття таких локацій можливе і в інших містах, але на цьому етапі одне з головних завдань організаторів — забезпечити стале функціонування першого простору. Тому "Клуб Добродіїв" запрошує всіх ставати амбасадорами "Місця сили" для підлітків та підписуватися на щомісячний благодійний внесок в розмірі 200, 400 чи 1000 грн.

Нагадаємо, що у Хмельницькому в офісі "Розумне довкілля. Хмельницький" виготовили та передали військовим на передову п'ятсот окопних свічок: активістам вирішили допомогти першокурсники училища.

Окрім того, на Київщині учениці Ірпінського ліцею Софія Меркулова, Анна Дзюбенко, Софія Коноваленко та Дарина Шумик перемогли у проєкті UPSHIFT, школярки планують створити авторську артмайстерню The Industry of Art.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: