fbpx
Сьогодні
14:21 22 Гру 2023

У Києві вперше пройшов Women Power Forum - форум, присвячений захисту жіночого здоров'я під час війни

English version here

На Women Power Forum, що пройшов у Pochayna Event Hall, найкращi висококваліфіковані фахiвцi розглянули головнi питання збереження жіночого фізичного і ментального здоров'я пiд час вiйни i надали практичнi поради гостям подiï. Учасниці мали можливість дізнатися про різні чинники, які впливають на жіноче здоров'я, а також почути дієві, перевірені поради для протидії стресу, які можна застосовувати навіть вдома.

Про це пише Рубрика, яка стала інформаційним партнером заходу.

Ведучим Women Power Forum став Євген Мазур — психолог з практикою, психотерапевт, теле-, радіоведучий, засновник проєкту "Короткі лекції".  Відкривали захід Інесса Кравченко — ідейна натхненниця Форуму, кандидатка філософських наук, видавчиня "Колесо Життя" і Олександр Філоненко — український філософ, православний теолог.

Модераторами форуму виступили:

  • Марина Кінах — громадська діячка, експертка телевізійних соціальних проєктів,
  • Віта Пасічник — головна редакторка і засновниця журналу "Українки",
  • Альона Данілова — засновниця Українського Жіночого Батальйону,
  • Наталія Сивак — засновниця  БФ "МАМА плюс Я" з допомоги дітям-сиротам та дітям, які постраждали від війни.

Спеціальними гостями події стали композитор і піаніст Поль Солонар, виконавець Максим Бородін та театр "AKTORSTVO".

На форумi розглядалися різні аспекти фiзичного здоров'я. Нутриціолог i фiтнес тренер Вiктор Мандзяк розповiв як постiйний стрес може вплинути на фiгуру i фiзичне самопочуття, поділився правилами здорового харчування та секретами, як боротися зi стресом за допомогою спорту.

А Юлiя Дамочкiна, психологиня та сексологиня, розповiла як боротися з проблемою зниження лiбiдо через вiйну.

Наталiя Лелюх розкрила питання особливостей жiночого здоров'я пiд час воєнного часу та надала практичні поради вагітним та тим, хто планує вагітність. 

Наталія Лелюх пояснила, як стрес під час війни може впливати  на жіноче здоров'я:

"Є два типи реакції на стрес — це нормальна реакція і патологічна реакція, яка може бути гострою і хронічною. Остання, на жаль, в умовах війни, призводить до розвитку ПТСР.  ПТСР містить як психологічні, так і гормональні прояви, так і прояви на рівні тіла. Якщо говорити про жіноче здоров'я, то основною платою за баланс, за те, щоб вижити, є колосальні витрати енергії, які відбуваються під час стресу. А також припинення довгострокових проєктів. Так, вагітність є довготривалим та енерговитратним проєктом — якщо у жінки немає достатньо енергії, вона не може завагітніти. У багатьох жінок на початку повномасштабного вторгнення внаслідок стресу зникла менструація. І якщо це тривало лише пару місяців, це є нормальним процесом — таким чином організм увійшов у режим економії. Погано, якщо цикл через пів року не відновився. В таких випадках варто звернутись до лікаря"

Важливим для жiнок лишається питання краси. Андрiй Ваганов-Дашков, лiкар антивiковоï терапiï розповiдав вiд чого залежить збереження молодостi. Лiкарка дерматологиня Людмила Федорич надала поради з догляду за шкiрою в умовах хронiчного стресу.

А Владлєна Авєрiна, косметологиня i керiвниця клiніки дерматологiï, косметологiï та гiнекологiï Averina clinic, подiлилася знаннями щодо модних тенденцiй в естетичнiй косметологiï 2023. 

Окрема панель була присвячена психiчному здоров'ю. Лiкарка неврологiня Ксенiя Вознiцина подiлилася досвiдом набуття резилiєнтностi, тобто стiйкостi, пiд час вiйни. 

Вона розповіла:

"Прикладом нашої резилієнтності є сенс і правда — ми боремось за свою землю, ми на своїй землі. Важливо плекати резилієнтність і тут мова про заняття усвідомленою справою, про відчуття сенсу, змісту в житті. Тут важливо відокремити дві речі: оптимізм і соціальну підтримку. І оптимізм,  і соціальна підтримка — це не просто ефемерні слова, вони замикаються на тілесних процесах. Дуже добре, коли у людини присутній оптимізм. Оптимізм існує двох видів. Диспозиційний оптимізм — коли він просто є, незалежно від ситуації. Це – внутрішня властивість. А є ситуаційний оптимізм, коли людина може його застосовувати в певних ситуаціях. Його треба в собі виховувати та плекати. Адже негативні емоції, коли оптимізму дуже мало, запускають нашу симпатичну систему. А вона дуже звужує наш фокус уваги до лише одного варіанту рішення. А от позитивні емоції запускають парасимпатичну систему, коли ми можемо розширити світогляд, побачити декілька варіантів виходу з ситуації, закликати людей для підтримки, все зважити і знайти той самий вихід. Для того, щоб жити щасливо, людині потрібні інші люди. Невидимі травми не зцілюються наодинці. Зцілення можливе лише за допомоги інших людей.Тому при гарних соціальних навичках, в процесі комунікації виробляється багато окситоцину, який знову ж таки запускає парасимпатичну систему".

Психотерапевт Антон Семенов розкрив важливе питання психологiчноï адаптацiï до вiйни та нових викликiв, як працювати з агресiєю, страхом смертi та втратою. Психолог Володимир Науменко пiдняв актуальну сьогоднi тему синдрому вiдкладеного життя, коли людина все вiдкладає на колись, пiсля вiйни. Також на панелi були наданi практичнi поради зі швидкого приведення себе до ладу. 

Темою останньоï панелi стали питання саморозвитку i самодопомоги.

Невролог Вiктор Мацишин розповiв про практичнi немедикаментозні методи, якi допоможуть керувати стресом та вигоранням.

Лiкарка акушерка, гiнекологиня Любов Макаренко, спецiалiстка з аюрведичноï медицини поділилася сучасним поглядом на жiноче здоров'я через призму давнiх аюрведичних знань.

А ароматерапевтка Христина Курганська, засновниця i натхненниця DoLadu Mental Health Lab, розповiла про ароматерапiю як iнструмент психологiчноï самореабiлiтацiï. 

"Нам вдалося підійти до важливих питань, дати відповіді на ті, що хвилюють жінок з практичного досвіду від найкращих експертів, – зауважила Інеса Кравченко,  ідейна натхненниця Women Power Forum,Всі підняті теми для жінок – на часі, тому що жінка має бути в ресурсі. І серед великої кількості важливих порад ми змогли підійти до того, що найважливіше насправді – дуже близько і це зазвичай дуже прості речі. Такі, як увага до себе, дихання. Я дуже вдячна і гостям, і спікерам, і спонсорам, і партнерам. Форум став не тільки відповіддю на питання, але й можливістю відчути себе разом, відчути те, що нас об'єднує, відчути, що ми сильні".

Гостi й учасники Women Power Forum надали позитивні відгуки на подію за якісний  контент, професiйнiсть i чесний пiдхiд до теми.

"Зараз такі форуми – на вагу золота. Це було підживлення для душі і їжа для інтелекту",- прокоментували відвідувачі. 

Нагадаємо, що на фестивалі KyivBookFest медична журналістка Дарка Озерна поділилась простими, але водночас неочевидними методами турботи про власне психологічне здоров'я.

Також Рубрика писала, що психічне і психологічне здоров'я наших захисників та ветеранів — так само важливе, як і їхнє фізичне здоров'я. Та розповідала про нове рішення для його підтримки й нагадуємо про інші.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: