fbpx
Сьогодні
16:05 02 Січ 2024

На Рівненщині тестують застосунок, який оцінюватиме ментальний стан: у чому рішення

English version here

Фото ілюстративне: freepik.com

У Рівненській області тестують мобільний застосунок, який оцінюватиме ментальний стан людини.

Про це повідомив у на своїй фейсбук-сторінці заступник голови ОДА Сергій Подолін, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як свідчать опитування останнім часом 71% українців відчували стрес або сильну знервованість, а 50% людей переживають тривожність і напругу.

Основною причиною стресу та знервованості 72% українців називають війну з Росією, ще 44% – фінансові складності, а 30% занепокоєні соціально-політичною ситуацією в країні.

63% опитаних хвилюються за безпеку близьких, а 42% – через втрату джерела доходу чи роботи, 37% бояться загинути під час бойових дій і стільки же – втратити майно через обстріли. 32% тяжко переживають розлуку з рідними, а 24% бояться отримати поранення.

Однак лише 2% звертаються за психологічною допомогою.

Яке рішення?

На Рівненщині тестують мобільний застосунок, який оцінюватиме ментальний стан.

Створений такий цифровий додаток командою фахівців з Нідерландів.

Як інформують в адміністрації, завдяки співпраці Рівненської ОДА та фахівців, які впроваджують заходи в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?", яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, вдалося перекласти цей додаток українською мовою і почати пілот.

Як це працює?

"Йдеться про мобільний додаток SAM I SAM як інструмента, за допомогою якого можна отримати показники стресу, а також визначити рівень різних активностей. Після спеціального опитувальника застосунок обчислює рівень тривожності та дає персоналізовані поради", – йдеться у повідомленні.

Подолін підкреслив, що Рівненщина стала першою областю, яка тестуватиме застосунок, психологи планують його результати використовувати під час діагностики.

Таку можливість міжнародної співпраці організував Рівненський міжрегіональний медичний Кластер, який ставить за мету створення і розвиток партнерств як в Україні, так і за її межами.

Це нововведення може поширитися Рівненщиною і далі охопити всю Україну.

Як завантажити застосунок?

Застосунок можна встановити через Google Play або AppStore.

  • SAM – програма для виявлення рівня стресу дорослого населення.
  • SAM junior – програма для виявлення рівня стресу у підлітків.

Відтак, кожен мешканець області, маючи щоденний та щотижневий показники стресу у смартфоні, може звернутися до лікаря-психолога Центру ментального здоров'я, який допоможе проаналізувати рівень тривоги та надати вчасну і якісну допомогу.

Нагадаємо, на Рівненщині розпочав роботу перший Центр ментального здоров'я.

Раніше ми повідомляли, що на Рівненщині відбулась презентація мобільного додатку Trenvet UA, який допомагає отримати безкоштовну спортивну реабілітацію ветеранам та військовослужбовцям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: