fbpx
Сьогодні
Фото 22:47 05 Січ 2024

Сапери у Києві знешкодили бойову частину російської ракети "Кинджал"

Фото: Вікіпедія

У пʼятницю, 5 січня, у столиці сапери Державної служби України з надзвичайних ситуацій знешкодили бойову частину російської аеробалістичної гіперзвукової ракети "Кинджал".

Як передає Рубрика, про це у Фейсбуці повідомила пресслужба ДСНС.

Нагадаємо 2 січня російські загарбники здійснили масовану атаку України засобами повітряного нападу різних типів.

У Києві зранку прогриміла серія потужних вибухів. На столицю окупанти випустили балістичні ракети.

Падіння уламків російських ракет було зафіксовано на території дев'яти районів столиці.

За інформацією КМВА, сили протиповітряної оборони уразили в районі Києва всі ударні безпілотники типу Shahed, понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів". Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин.

У Києві та області від російських ракет загинули по 2 людини відповідно. Окрім того у столиці 54 постраждалих, зокрема одна дитина. Пошкоджені багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також під масованим ракетним ударом опинився Харків. Там від обстрілу загинула 91-річна жінка, відомо про понад 50 постраждалих. По Харкову росія вдарила ракетами типу "Іскандер".

Фото: Фейсбук / ДСНС

"Сьогодні піротехніки Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України працювали у Шевченківському районі Києва, здобуток наших фахівців – ракета "Кинджал"", – ідеться в повідомленні.

Фото: Фейсбук / ДСНС

У ДСНС зауважили, що мати справу з різними видами боєприпасів, ракетами, саморобними вибуховими пристроями для саперів є буденною справою, яку вони виконують заради безпеки українського народу.

"Продовжуємо з честю служити українському народові та дбати про наших громадян!"- наголосили сапери.

Фото: Фейсбук / ДСНС

Довідка

Х-47М2 "Кинджал" — російська аеробалістична ракета з можливістю нести ядерний заряд. Після успішних випробувань комплекс прийнятий на озброєння і з 1 грудня 2017 року став на бойове чергування на аеродромах Південного військового округу.

Ракету, імовірно, створено на основі 9К720 "Іскандер-М". Часто називають гіперзвуковою ракетною системою, що не зовсім коректно, оскільки попри те, що майже всі балістичні ракети досягають гіперзвукової швидкості на певних етапах польоту, дана система не є ані гіперзвуковим глайдером, ані гіперзвуковою крилатою ракетою.

Уперше широкій публіці про його появу в березні 2018 року повідомив президент рф володимир путін.

У війні проти України рф зарезервувала зброю для "високоцінних, добре захищених ціле

Нагадаємо, раніше британська розвідка казала, що українські військовослужбовці навчилися перехоплювати російські аеробалістичні ракети "Кинджал", які росіяни називають "непереможними".

Що відомо про запуск ракет "Кинджал" по Україні

Як відомо, літак МіГ-31К є носієм аеробалістичної ракети "Кинджал". Цю ракету важко збивати через її траєкторію руху.

До весни 2023 року Україна не могла збивати ворожі "Кинджали". Але у травні цього року сили ППО вперше знищили цю ракету за допомогою комплексу Patriot, який надали Україні партнери.

Також звечора 5 серпня та за ніч на 6 серпня російські загарбники масовано атакували територію України ракетами та ударними дронами: українська протиповітряна оборона "приземлила" 30 крилатих та 27 "Shahed-136/131. Тоді ворог запустив три аеробалістичні ракети Х-47 "Кинджал".

Окрім того, 14 грудня під час однієї з чотирьох ракетних атак країни у Києві протиповітряна оборона збила одну аеробалістичну ракету Х-47М Кинджал.

Станом на серпень сили української ППО загалом збили 13 аеробалістичних ракет "Кинджал", понад 20 балістичних ракет "Іскандер" та С-400, якими росія обстрілює територію України.

А 31 грудня Юрій Ігнат зазначив, що з 24 лютого 2022 року рф випустила по Україні понад 7500 різних ракет. Наразі системи протиповітряної оборони Patriot, які працюють в Україні, вже збили 15 російських ракет "Кинджал". Раніше в кремлі стверджували, що це неможливо.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: