fbpx
Сьогодні
22:10 04 Січ 2024

У Шотландії вчені розробили пристрій, який може замінити тестування ліків на тваринах: навіщо це рішення

Фото: Murdo MacLeod / The Guardian

Вчені розробили новаторський 3D-друкований пристрій, який може пришвидшити доступ пацієнтів до нових ліків та усунути потребу в тестуванні на тваринах.

Про це пише Рубрика, посилаючись на The Guardian.

У чому проблема?

Щороку у всьому світі тисячі тварин використовують на ранніх стадіях розробки ліків.

Проте багато препаратів, випробуваних на тваринах, не дають клінічної користі, а сотні піддослідних тварин гинуть.

Яке рішення?

Тепер дослідники з Единбурзького університету розробили новаторський пристрій, який ідеально імітує те, як ліки, потрапивши до організму пацієнта, впливають на нього.

Використовуючи цей пластиковий пристрій, вчені можуть тестувати ліки й бачити, як різні органи реагують на препарат. Такий винахід позбавить дослідників використовувати для тестування живих тварин.

Як це працює?

Пристрій, винайдений в Единбурзі, є першим у своєму роді в світі.

Виготовлений він за допомогою 3D-принтера та має п'ять відділень, які повторюють людське серце, легені, нирки, печінку та мозок. Вони з'єднані між собою каналами, що імітують кровоносну систему людини, через які можуть надходити нові ліки.

Окрім того, пластиковий пристрій використовує позитронно-емісійну томографію (ПЕТ) для створення детальних 3D-зображень, які показують, що відбувається всередині крихітних органів.

"ПЕТ-зображення дозволяють нам забезпечити рівномірний потік [нових ліків, що тестуються]", — сказав Ліам Карр, винахідник пристрою.

ПЕТ-сканування передбачає введення невеликих кількостей радіоактивних сполук у чіп для передачі сигналів на надзвичайно чутливу камеру, що дозволяє вченим краще оцінювати дію нових ліків.

"Цей пристрій є першим, який був розроблений спеціально для вимірювання розподілу ліків, з рівномірним потоком у поєднанні з відсіками для органів. По суті, це дозволяє нам побачити, куди новий препарат потрапляє в організм і як довго він там залишається, без необхідності використовувати людину чи тварину для його тестування", пояснили фахівці.

Пристрій для дослідження препаратів

Фото: Murdo MacLeod / The Guardian

Як наголосив Карр, платформа абсолютно гнучка і може бути цінним інструментом для дослідження різних захворювань людини, таких як:

  • рак,
  • серцево-судинні захворювання,
  • нейродегенеративні захворювання,
  • імунні захворювання.

"На кшталт, ми могли б мати в пристрої модель жирової дистрофії печінки та використовувати її, щоб побачити, як хвора печінка впливає на інші органи, такі як серце, мозок, нирки тощо, і навіть могли б об'єднати кілька моделей хворих клітин, щоб побачити, як хвороби можуть заважати одна одній", розповідає винахідник.

Науковий керівник Карра, доктор Адріана Таварес з Единбурзького центру серцево-судинних наук (CVS), сказала, що об'єднання п'яти органів разом на одному пристрої допоможе вченим ефективно вивчати, як новий препарат може впливати на все тіло пацієнта..

"Цей пристрій демонструє дійсно великий потенціал для того, щоб зменшити велику кількість тварин, які використовуються в усьому світі для тестування ліків та інших сполук, особливо на ранніх стадіях, коли лише 2% сполук просуваються через конвеєр відкриття", підкреслила вона.

Таварес сказала, що є й інші переваги, крім простого усунення необхідності використання тварин на ранніх стадіях розробки ліків.

Дослідниця вважає, що такий підхід, не пов'язаний із використанням тварин, міг би значно знизити:

  • витрати на відкриття ліків,
  • прискорити впровадження ліків у клініку,
  • покращити наше розуміння системних ефектів захворювань людини за допомогою моделей, які більш репрезентативні для біології людини, ніж моделі тварин.

Нагадаємо, що ми писали про те, чому досліди на тваринах потрібно заборонити.

Окрім того, у Голосіївському управлінні поліції Києва відкрили кримінальну справу проти Національного університету біоресурсів і природокористування за досліди на живих тваринах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: