fbpx
Сьогодні
15:27 28 Бер 2023

За досліди над живими тваринами проти столичного університету відкрили кримінальну справу: подробиці

Фото: URSA

У Голосіївському управлінні поліції Києва відкрили кримінальну справу проти Національного університету біоресурсів і природокористування за досліди на живих тваринах.

Про це пише видання "Вечірній Київ".

Як видання повідомляє, в управлінні поліції уточнили, що не можуть розголошувати деталі, поки триває розслідування і з'ясовують обставини. Але санкція статті передбачає позбавлення волі строком на три роки.

Думка студентів та зоозахисників

Громадська організація URSA, яка опікується захистом тварин, повідомила, що викладачі ветеринарного факультету НУБіП "катують" тварин під час занять. Як доказ, вони наводять світлини із цих занять, які публікують в університеті.

Там викладач демонструє на живій тварині механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку на рецептори слизової оболонки органів. При цьому анестезію не використовують.

НУБІП, досліди над тваринами

Фото: URSA

Стаття 26 про захист тварин від жорстокого поводження забороняє проводити демонстрації на тваринах у навчальних цілях, якщо такі демонстрації можна провести й на неживих тваринах (зокрема, і демонстрації рефлекторної діяльності організму), стверджують активісти.

В URSA також посилаються на самих студентів, які "неодноразово просили викладачів припинити знущання з тварин".

У відповідь чули відмову й фразу про те, що "тільки так можна навчитися".

Студенти також кажуть, що в підручниках зазначено: усі дослідження на живих істотах мають проводити під анестезією. В Україні захист лабораторних тварин поки що "на стадії зародка", додають в URSA.

Що відповідають в університеті

На сайті НУБіП опублікували заяву про те, що чітко дотримуються законодавства України. В університеті вважають, що "кампанія організована для того, щоб зірвати якісний освітній процес на кращому факультеті ветеринарної медицини в Україні".

НУБІП

На думку НУБіП, це справа рук тих, "хто не хоче працювати й бажає опановувати фах лікаря дистанційно".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: