fbpx
Сьогодні
16:10 04 Січ 2024

Бобри змінюють екосистему Арктики: результати дослідження

Фото: з відкритих джерел

Дослідження професора Кена Тейпа з Університету Аляски показали, що північноамериканський бобер, розширюючи свою популяцію в Арктиці, спричиняє зростання температури в регіоні. Зокрема, на Алясці стало більше промоїн.

Статтю опублікував Арктичний дослідницький консорціум Сполучених Штатів (ARCUS), інформує Рубрика.

Науковець порівняв аерофотознімки тундри 1980 та 2019 років на західній Алясці.

Помітно, що вузький струмок поповнився великими ставками, які утворилися внаслідок життєдіяльності бобрів на цій території.

Як ідеться в матеріалі The Guardian, тільки в арктичній тундрі на Алясці кількість бобрових ставків у струмках подвоїлася до щонайменше 12 000 за останні 20 років.

Знімки 1980 та 2019 років півострова Сьюард на заході Аляски. Фото: ARCUS/Ken Tape/University of Alaska

Боброві ставки — це новоутворені водойми, які покривають голу вічну мерзлоту.

Оскільки вода тепла, вона розморожує твердий ґрунт, через що виділяється метан, один із найпотужніших парникових газів.

Моделювання науковців вказує на те, що бобри колонізують північ Аляски до 2100 року. Бобри також просуваються на північ Канади, де їхні ставки подібно впливатимуть на екосистему.

"Використовуючи супутникові знімки, ми нанесли на карту 13 000 бобрових ставків у тундрових регіонах північно-західної Аляски, і на більшості з цих територій кількість ставків подвоїлася з 2003 по 2017 рік", — пише Кен Тейп.

Хелен Вілер, доцентка Університету Англії Раскін додає, що на півночі Канади популяція бобрів подвоїлася з 1960-х.

Крім того, бобри можуть впливати на якість води та рух риби, а також блокувати місцевість.

У лютому дослідники, групи корінного населення, землевпорядники та інші члени Мережі спостереження за полярними бобрами проведуть свою щорічну зустріч у Фербенксі, в Алясці. Вони там обговорять, чи потрібно вживати заходи через зростання популяції бобрів.

Довідка

Бобер — великий гризун, пристосований до напівводного способу життя. Великі легені і печінка забезпечують їм такі запаси повітря та артеріальної крові, що під водою бобри можуть залишатися 10-15 хвилин, пропливаючи за цей час до 750 м.

На суші бобри досить незграбні. Статевий диморфізм виражений слабо, самки більші. Тіло у бобра приосадкувате, з укороченими 5-палими кінцівками; задні значно сильніші передніх. Між пальцями є плавальні перетинки, сильно розвинені на задніх кінцівках і слабо — на передніх. Кігті на лапах сильні, сплощені. Кіготь II пальця задніх кінцівок роздвоєний — ним бобер розчісує хутро. Хвіст веслоподібний, сильно сплющений зверху вниз; його довжина — до 30 см, ширина — 10-13 см. Волосся на хвості є лише біля його основи. Більша його частина покрита великими роговими щитками, між якими ростуть рідкі, короткі і жорсткі волоски. Нагорі по середній лінії хвоста тягнеться роговий кіль.

Очі у бобра невеликі; вуха широкі і короткі, ледве виступають над хутром. Вушні отвори і ніздрі замикаються під водою, очі закриваються мигаючими перетинками.

Корінні зуби зазвичай не мають коренів, проте має дуже великі різці і може ними підгризати дерева, корою яких харчується і з яких будує собі житло.

У ранній історичний період бобри повсюдно населяли лісову, тайгову і лісостепову зони Євразії, по заплавах річок доходячи до півночі до лісотундри, а на південь — до напівпустель.

У наш час водиться у Канаді та США, у лісовій зоні Євразії, у заплавних лісах лісостепової і степової зон.

Найпоширеніший в Україні вид тварини – бобер європейський.

Зазначимо, що 17 листопада 2023 року, вперше температура Землі перетнула критичну межу і піднялася на понад 2°C за доіндустріальний період. За даними вчених, такий температурний показник може призвести до незворотних наслідків для планети та її екосистем.

Як повідомлялось, Західна частина Антарктиди розтане навіть попри скорочення викидів вуглекислого газу.

Нагадаємо, Україна підтримала світовий заклик щодо льодовиків та полюсів і доєдналася до важливої міжнародної ініціативи зі збереження кріосфери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: