fbpx
Сьогодні
16:30 29 Жов 2023

Західна частина Антарктиди розтане навіть попри скорочення викидів вуглекислого газу

Фото: Reuters

Ключова і достатньо велика частина Антарктиди приречена не неминуче танення, попри те, що світ скоротить викиди вуглекислого газу у майбутньому.

Про це пише Independent.co.uk.

Як зазначив провідний фахівець цього дослідження, повне танення хоч і займе сотні років, повільно додаючи 1,8 метра до рівня моря та цього буде достатньо, щоб змінити місце і спосіб життя людей у ​​майбутньому.

У виданні повідомляють, що дослідники використовували комп'ютерне моделювання, щоб розрахувати майбутнє танення захисних шельфових льодів, що виступають над антарктичним морем Амундсена в західній Антарктиді.

До того ж океанограф Британської антарктичної служби Кейтлін Нотен була першою, хто використав комп'ютерне моделювання для вивчення ключового компонента танення теплої води, що розтоплює лід знизу.

У роботі розглядалися чотири різні сценарії того, скільки вуглекислого газу світ закачує в атмосферу. У кожному випадку потепління океану було занадто сильним, щоб ця частина льодовикового щита могла зберегтися.

Фото: Сергій Глотов / Національний антарктичний науковий центр

"На жаль, це не найкраща новина. Наше моделювання показує, що зараз ми наближаємося до швидкого збільшення темпів потепління океану та танення шельфового льодовика до кінця століття", підкреслила науковиця.

Дослідження, опубліковане у журналі Nature Climate Change, показало, що навіть якщо майбутнє потепління обмежиться 1,5 градусами Цельсія, за прогнозами процес танення вже не зупинити.

Світ уже потеплішав приблизно на 1,2 градуса Цельсія з доіндустріальних часів, і літом температура тимчасово перевищила позначку 1,5.

"Нашим головним питанням було: наскільки ми все ще маємо контроль над таненням шельфового льодовика? Як ще можна запобігти, зменшивши викиди?" — сказала Нотен.

Зауважують, що дослідження Нотена було зосереджено на тій частині Західно-Антарктичного крижаного щита, яка піддається найбільшому ризику танення, поблизу моря Амундсена.

Антарктида

Фото: Acquire Licensing Rights

Але це не означає, що людство має здатись. Попри те, що цій частині льодовикового покриву Антарктиди судилося розтанути, є інші вразливі ділянки на Землі, які все ще можна врятувати, зменшивши викиди СО2.

"Коли справа доходить до зміни клімату, нам потрібна мужність, а не надія. Мужність – це рішучість досягти успіху без гарантії щасливого кінця", процитувала Ноттен колишнього вченого NASA Кейт Марвел.

Нагадаємо, що катастрофічно вплинути на клімат, зокрема спричинити похолодання в Європі може швидке танення льодовиків Антарктиди: це уповільнює рух глибинних океанських течій.

Окрім того, нове дослідження передбачає, що крижані щити Антарктиди та Гренландії можуть відступати зі швидкістю до 600 метрів на день у періоди глобального потепління.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: