fbpx
Сьогодні
09:16 05 Гру 2023

Українські науковці на СОР28 розповіли про кліматичні аномалії в Антарктиці

Фото: Скріншот з відео

На полях міжнародної конференції СОР28 українські вчені розповіли про вплив на Антарктику й планету загалом кліматичних аномалій, які зафіксували на станції "Академік Вернадський".

Про це інформує Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, пише Рубрика.

Як повідомляють у відомстві, подія за участі антарктичних дослідників відбулася 4 грудня в Українському павільйоні.

Науковці розповіли, що 3 липня 2023 року метеорологи на "Вернадському" зафіксували найвищу липневу температуру повітря за всі роки спостережень і вона склала +8,7°C.

Зауважимо, що липень в Південній півкулі — це другий місяць зими. Попереднє найвище значення було +5,6°C аж у липні 1965-го, тобто коли станція ще належала Великій Британії.

Полярники також додали, що в найхолодніший день 2023 року в районі "Вернадського" було лише -13,8°C. Раніше температура коливалася в межах -15…-30°C, а 1958 року взагалі становила -43,3°C.

Водночас у листопаді 2022 року на станції зафіксували новий найвищий рівень снігу — 350 см. Це майже на пів метра більше, ніж попередній максимум.

І це при тому, що зафіксовані в грудні 2021-го 3 метри теж були рекордними: вони перевищили показник 2,65 м 2016 року. За таких рівнів снігу пінгвіни гуляли дахом станції.

Науковці пояснюють, що внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це є однією з причин, чому в Антарктиді спостерігається снігонакопичення.

Натомість за підсумками антарктичної зими 2023 року полярники зафіксували, що в акваторії "Вернадського" було мало плавучого льоду. До того ж стійкий льодовий покрив, який у цей період зазвичай "сковує" море довкола острова Галіндез, взагалі не утворювався. Загалом, за даними ООН, рівень морського льоду в Антарктиці останнім часом рекордно низький.

Як наголосили дослідники, це впливає на життя тварин в районі станції. Так, наприклад, цього сезону:

  • тюлені Ведделла мали проблеми з дітонародженням через відсутність плавучого льоду,
  • теплолюбні субантарктичні пінгвіни навпаки захоплюють дедалі більше територій для гніздування.

Що відомо про COP28

Це 28-ма конференція Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка відбувається в місті Дубай, що в Об'єднаних Арабських Еміратах, з 30 листопада до 12 грудня. Вона зібрала світових політичних і релігійних лідерів, представників урядів, бізнесменів і філантропів.

Україна відкрила на Кліматичному саміті ООН власний павільйон. Його мета — показати Україну у стійкості та "боротьбі з ворогом і кліматичною кризою", пояснили в Міндовкілля.

"Цього року говоримо про катастрофічні наслідки підриву Каховської ГЕС. Розповідаємо про нашу боротьбу з екологічними викликами через війну. Як попри все. Вже сьогодні. Працюємо над зеленою відбудовою", — розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Також наша країна приєдналася до Декларації COP28 з питань клімату, допомоги, відновлення та миру щодо збільшення потужностей ядерної енергетики втричі до 2050 року. Україна також відкрила на Кліматичному саміті ООН власний павільйон.

На саміті країни домовилися про створення Фонду збитків для компенсації бідним державам наслідків зміни клімату. Керуватиме фондом Світовий банк.

Початкові пожертви в розмірі 100 мільйонів доларів зробили ОАЕ, а також інші держави: Велика Британія ($75 млн), США ($24,5 млн), Японія ($10 млн) і Німеччина (також $100 млн).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: