fbpx
Сьогодні
20:02 20 Лис 2023

Уперше в світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період: деталі

Фото: Національний антарктичний науковий центр

У п'ятницю, 17 листопада, вперше температура Землі перетнула критичну межу і піднялася на понад 2°C за доіндустріальний період. За даними вчених, такий температурний показник може призвести до незворотних наслідків для планети та її екосистем.

Про це пише CNN із посиланням на дані від заступниці директора Служби зі зміни клімату Copernicus Саманти Берджесс, інформує Рубрика.

Вона розповіла, що цей показник був тимчасовим, тож це не означає, що тепер світ перебуває в постійному стані потепління на понад 2 градуси.

Водночас це є ознакою того, що на планеті стає дедалі спекотніше, і це може призвести до того, що наслідки кліматичної кризи буде важко усунути, а в деяких випадках — неможливо.

Берджесс зазначила, що глобальна температура в п'ятницю, 17 листопада, була в середньому на 1,17°C вищою за рівень 1991-2020 років, що зробило цей день найтеплішим за всю історію спостережень.

Водночас, якщо порівняти з показниками доіндустріальних 1850-1900 років, до того, як люди почали спалювати викопне паливо у великих масштабах і змінювати природний клімат Землі, температура була на 2,06°C вищою. А втім, дані Copernicus є попередніми.

Дослідниця наголосила в коментарі CNN, що один день такого потепління не означає, що Паризьку угоду було порушено.

Довідка

Паризька кліматична угода передбачає зменшення викидів парникових газів і забезпечення того, щоб глобальні температури не піднялися більш ніж на 2 градуси за показник доіндустріального рівня у цьому столітті, а також зобов'язання слідкувати, щоб підвищення температури залишалося нижче ніж 1,5 градуса.

За даними ООН, світ може перетнути цю температурну межу в 1,5°C вже до 2035 року.

Зазначається, що підвищення температури 17 листопада зафіксували за два тижні до початку кліматичної конференції ООН COP28 у Дубаї, де країни оцінюватимуть свій прогрес у досягненні зобов'язань Паризької угоди.

Як повідомлялось, Західна частина Антарктиди розтане навіть попри скорочення викидів вуглекислого газу.

Нагадаємо, Україна підтримала світовий заклик щодо льодовиків та полюсів і доєдналася до важливої міжнародної ініціативи зі збереження кріосфери.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: