fbpx
Сьогодні
10:45 03 Січ 2024

Лише 1% українців хоче, щоб депутати від проросійських партій допрацювали до кінця каденції, – опитування

English version here

Фото: Рух Чесно

У порівнянні з 2022 роком частка громадян України, які готові дати проросійським політикам допрацювати до наступних виборів, зменшилася з 3% до 1%.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати соціологічного опитування фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху Чесно з 8 по 15 грудня 2023 року.

Як повідомляють соціологи, більшість українців налаштовані до проросійських політиків досить негативно, а частина прагне:

  • достроково позбавити їх депутатських повноважень – 7% громадян,
  • додати до списку і заборону балотуватися знову — ще 10,5% українців.

За люстрацію і заборону займати посади для представників заборонених партій виступають 14% українців. А от розслідування правоохоронцями діяльності кожного окремо і перевірки на факти державної зради вважають вдалим варіантом 23% громадян.

опитування депутати

Фото: Рух Чесно

Майже 38% громадян пропонують не обмежуватись одним чи двома видами санкцій за діяльність, яку вели на території України представники проросійських партій, а застосувати всі вищеперераховані методи притягнення таких депутатів до відповідальності.

Окрім того, з 17% до майже 23% зросла частка українців, які виступають за розслідування правоохоронцями діяльності кожного політика окремо щодо перевірки стосовно державної зради.

Заборона партій

У березні 2022 року РНБО на час воєнного стану вирішило призупинити в Україні будь-яку діяльність партій, які мають зв'язки з росією.

3 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який забороняє в Україні проросійські партії.

Наприкінці травня стало відомо, що Міністерство юстиції подало позов до суду про заборону проросійських партій. Мін'юст подав до суду 17 позовів для заборони партій.

Наразі в Україні заборонені партії:

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: