fbpx
Сьогодні
15:58 20 Гру 2023

Більшість громадян України бажають швидкого покарання корупціонерів, - результати опитування

English version here

Понад 55% українських громадян прагнуть якомога швидшого покарання корупціонерів, навіть якщо це буде з порушенням законів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 29 листопада − 9 грудня.

Фахівці дійшли висновку, що чим менше респонденти довіряють судам, тим більшою є вимога карати якомога швидше навіть з порушенням закону.

"Понад половина українців – 55% – хочуть якомога швидшого покарання корупціонерів, навіть якщо це буде через порушення законів. Іншої думки, що треба карати за законом, навіть якщо це займе багато, дотримуються 42% українців. Решта 3% не визначилися зі своїм поглядом", зазначили соціологи.

Так, серед респондентів, які довіряють судам, 41% говорять про потребу якомога швидшого покарання. Водночас серед респондентів, які не довіряють судам, таких уже 63%.

У КМІС додали, що подібна тенденція простежується і щодо довіри поліції.

Протилежною є тенденція у випадку довіри до президента. У цьому випадку більше наполягають на якомога швидшому покаранні ті, хто довіряють Володимиру Зеленському.

Довідка

Соціологи пояснюють, що опитування КМІС та інших компаній засвідчують, що після широкомасштабної війни корупція для українців є проблемою №1.

У період до вторгнення (а саме – у жовтні 2020 року) КМІС ставив запитання щодо в цілому механізму карання політиків. Тоді 67% респондентів відповіли, що "певних політиків потрібно довго і ретельно судити згідно із законами, навіть якщо це займе багато часу".

Водночас радикальніший погляд ("більшість політиків заслужили на народну розправу, навіть якщо це незаконно") мали 25%.

Соціологи кажуть, що у грудні вони адаптували запитання під поточний контекст боротьби з корупцією.

Дослідження тривало з 29 листопада до 9 грудня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1031 респондента у віці від 18 років. До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% − для показників, близьких до 10%, 1,5% − для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Але соціологи вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність і дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Як ми писали, друга хвиля соціологічного опитування показує – на думку громадян України, корупція й війна лишаються основними проблемами країни. Причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення  навіть більше, ніж повторення воєнних дій.

Нагадаємо, що делегація України на чолі з Головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександром Новіковим побувала з візитом в Сполучених Штатах в межах 10-ї сесії Конференції держав – учасниць Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: