fbpx
Сьогодні
10:51 22 Гру 2023

Український фільм "20 днів у Маріуполі" потрапив у шортлист "Оскара" відразу у двох категоріях

English version here

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Українська документальна стрічка про перші дні облоги російськими окупантами Маріуполя потрапила у шортлист премії "Оскар" відразу у двох категоріях.

Про це повідомляє офіційний сайт "Оскара", передає Рубрика.

Перелік фільмів-претендентів оприлюднили в американській Академії кінематографічних мистецтв і наук.

Стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова ввійшла до шортлиста одразу у двох номінаціях:

  • "Найкращий міжнародний повнометражний фільм",
  • "Найкращий повнометражний документальний фільм".

Довідка про фільм "20 днів у Маріуполі"

Цей фільм створено у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал було відзнято під час перших днів облоги Маріуполя.

"20 днів у Маріуполі" – фільм українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова.

Разом із ним над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко.

Приїхавши до міста 24 лютого 2022 року, Чернов і Малолєтка висвітлювали роботу лікарів у місцевих госпіталях, фіксували численні жертви серед цивільного населення та залишили місто 15 березня в складі колони, яка виїхала після відкриття гуманітарного коридору.

У стрічці йдеться про початок повномасштабного вторгнення рф, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.

У 2023 році автори стрічки стали лауреатами Пулітцерівської премії у категорії "Служіння суспільству".

Окрім цього, до шортлиста в номінації "Документальний фільм" потрапив ще один фільм про Україну "Звідки куди". Як зазначається, він показує загальний портрет українських біженців, які мають спільну мету: знайти безпечне місце у вирі війни.

Фільми серед претендентів на "Оскар"

Американська Академія кінематографічних мистецтв і наук, яка щороку організовує вручення "Оскара" за досягнення у сфері кінематографа, оголосила список всіх претендентів на нагороду 21 грудня.

Серед номінантів на "Оскар" в різних категоріях – фільми:

  • Грети Гервіг "Барбі",
  • Крістофера Нолана "Оппенгеймер",
  • Мартіна Скорсезе "Вбивці квіткової повні".

Остаточний список фіналістів буде оголошено 23 січня 2024 року.

96 церемонія вручення премії "Оскар" відбудеться у Лос-Анджелесі 10 березня, її ведучим стане американський комік Джиммі Кіммел.

Довідка

Премія Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, з 1940-х років відома як "Оскар"  — американська кінопремія, створена в 1929 році і традиційно вручається діячам кіномистецтва за їхній внесок у створення кінофільмів.

Церемонія нагородження проводиться щорічно в Лос-Анджелесі, в театрі "Долбі", і транслюється у прямому ефірі в десятках країн світу.

Нагорода, задумана главою американської кіностудії "Metro-Goldwyn-Mayer" Луїсом Бартом Майєром у 1929 році для заохочення діячів кіно, які зробили значний внесок у кінематограф США та його розвиток, є однією з найстаріших регулярних і нині чинних кінопремій у світі.

Правила її вручення та принципи голосування неодноразово змінювалися.

Як повідомлялось, українська документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" здобула приз глядацьких симпатій на фестивалі в Амстердамі.

Зазначимо, що стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом українського прокату.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: