fbpx
Сьогодні
22:44 16 Гру 2023

Україна та Румунія вирішили 20-річну суперечку щодо каналу "Дунай-Чорне море", – міністр

Фото: Facebook / Руслан Стрілець

Україні та Румунії вдалося розвʼязати 20-річну суперечку щодо виконання вимог при будівництві каналу «Дунай — Чорне море». 

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, повідомляє Рубрика.

"Україна дотримується своїх євроінтеграційних зобов'язань за Конвенцією Еспо. На полях дев'ятої наради сторін Конвенції Еспо 20-річний спір із Румунією щодо виконання її вимог при будівництві каналу Дунай – Чорне море – зроблено. Ми виконали "домашню роботу" і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції", – написав він.

Міністр підкреслив, що "Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права".

"Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого. Дякую своєму колезі міністру довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії Мірчі Феше за підтримку цього історичного рішення та міністерці навколишнього середовища Молдови Іорданці Йорданов за фахове та дипломатичне головування на засіданні наради сторін конвенції", – зазначив Стрілець.

Він також повідомив, що на нараді представника Білорусі не обрали в робочі органи Конвенції Еспо.

Канал "Дунай-Чорне море" — судноплавний канал в Румунії, що сполучає Чорне море з судноплавною частиною русла Дунаю. Канал відгалужується від русла Дунаю в зоні старого порту Чернаводе і прямує плато Добруджа, через населені пункти Меджидія і Мурфатлар, що стали внутрішніми портами, до морського порту Констанца.

Міждержавний спір стосовно каналу "Дунай – Чорне море" тривав ще з 2004 року, відколи Україна запустила плавання каналом в "експериментальному режимі". Тоді Румунія та Європейська комісія виступили проти, посилаючись на природоохоронний статус дельти й відсутність оцінки впливу судноплавства на довкілля.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: