fbpx
Сьогодні
Фото 16:15 13 Гру 2023

Перший в Україні хаб із технологіями доповненої реальності відкрили у Тернополі: у чому рішення

Фото: Західноукраїнський національний університет

На базі Західноукраїнського національного університету у Тернополі відкрили перший в Україні мультифункціональний хаб із технологіями доповненої реальності, який дозволить реалізувати проєкти в різних галузях та освоювати професії.

Про це повідомили на сайті університету, пише Рубрика.

У чому проблема?

За час війни в Україні зросла кількість соціально вразливих груп, збільшилися проблеми комунікації, соціалізації та взаємодії серед  окремих верств дорослого населення.

За даними Міністерства у справах ветеранів в Україні проживає 851, 1 тисяча ветеранів війни з яких  68,3 мають інвалідність першої та другої групи.

Статистика Міністерства соціальної політики демонструє, що в Україні є 5,1 мільйона внутрішньо переміщених осіб і 1476 дітей постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії.

"Цифрова безбар'єрність — одна з пріоритетних цілей Мінцифри. Наша мета полягає не тільки в розвитку онлайн-сервісів, а й у забезпеченні рівного доступу до технологій", зазначила заступниця міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Яке рішення?

"Щоб сприяти інклюзії та соціалізації різних верств населення, ми ініціювали відкриття першого в країні імерсивного мультифункціонального хабу. Тут проводитимуть навчальні уроки у віртуальних класах, наукові експерименти, освітньо-наукові заходи з використанням інноваційних та технологічних методів", наголосила представниця Мінцифри.

Тернопіль, мультифункціональний хаб із технологіями доповненої реальності

Фото: Західноукраїнський національний університет

Окрім того, як зазначив голова представництва Cisco в Україні Сергій Мартинчук, Українаодна з перших у світі, де тестуватимуть технологію Webex Hologram для реабілітації з допомогою голографічних зображень віртуальної реальності.

Як це працює?

Імерсивний мультифункціональний простір оснащений сучасним обладнанням:

  • планшетами,
  • AR-гарнітурами,
  • інструментом для виготовлення голограм,
  • цифровою дошкою.
Тернопіль, мультифункціональний хаб із технологіями доповненої реальності

Фото: Західноукраїнський національний університет

Це дасть можливість реалізувати нові проєкти у різних галузях:

  • медицина,
  • наука,
  • ІТ,
  • опанувати нові професії,
  • збільшить відсоток комунікативності в громаді.
Тернопіль, мультифункціональний хаб із технологіями доповненої реальності

Фото: Західноукраїнський національний університет

"Хаб покращить рівень цифрової освіти в нашому регіоні, пришвидшить розвиток сфери технологій та збільшить комунікацію між населенням. Це є вкрай важливим для нас, адже сучасні технології змінюють навколишній світ і цифрова освіта допомагає адаптуватися до цих змін. Тому доступ до нових знань має бути у кожного", розповів начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш.

Тернопіль, мультифункціональний хаб із технологіями доповненої реальності

Фото: Західноукраїнський національний університет

Як розповіла заступниця міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан, у хабі проводитимуть:

  • навчальні уроки у віртуальних класах,
  • наукові експерименти,
  • освітньо-наукові заходи з використанням інноваційних та технологічних методів.

Одним із партнерів проєкту є ПРООН, а сучасним технологічним обладнанням хаб забезпечила компанія Cisco.

Як зазначив Мартинчук, компанія надає сучасні інструменти для цифрового навчання та медико-психологічної реабілітації.

Відкриття хабу є частиною Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору до 2030 року, ініційованої Оленою Зеленською.

Нагадаємо, Кабмін спростив процедуру забезпечення та дострокової заміни допоміжних засобів реабілітації для осіб з інвалідністю та окремих категорій громадян.

Окрім того, 29 листопада в Україні набули чинності зміни до ліцензійних умов для реабілітаційних закладів, відділень та фахівців, котрі надають послуги з реабілітації.

Також ми писали, що в одному з медичних закладів Вінницької області як вид реабілітації, запровадили для військовослужбовців, що втратили кінцівки на війні, гру у волейбол сидячи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: