fbpx
Сьогодні
Фото 21:25 30 Лис 2023

Рішення для реабілітації: на Вінниччині військові, що втратили кінцівки, грають у волейбол сидячи

Фото: Суспільне Вінниця

В одному з медичних закладів Вінницької області як вид реабілітації, запровадили для військовослужбовців, що втратили кінцівки на війні, гру у волейбол сидячи.

Про це розповів Суспільному фізичний терапевт Дмитро Осадчук, пише Рубрика.

У чому проблема?

Реабілітація людей, що мають травми ніг, ампутації – це дуже складний і довготривалий процес як психологічний, так і фізіологічний.

Після численних операцій для бійців, які втратили кінцівки, починається період реабілітації. Комусь треба заново вчитися ходити, комусь — тримати ложку й писати.

Кожен крок, кожен рух дається через пекельний біль та долання зневіри. Попри фізичну травму, військові, страждають і від психологічних. Адже не кожен може відразу сприйняти себе таким, який він став, втративши руки чи ноги.

Яке рішення?

Тому, на Вінниччині в одному з медичних закладів, окрім лікування, запровадили незвичний вид реабілітації для воїнів, що втратили кінцівки на війні – гру у волейбол сидячи.

Залучають до спорту пацієнтів, аби допомогти адаптуватися після травми.

Вінничина, реабілітація військових

Фото: Суспільне Вінниця

"Ми готовимо хлопців до соціуму, до командної гри, до комунікації між собою. Ми тут працюємо в команді, у нас є тут спортивний інтерес. Таким чином є реабілітаційний процес і ми маємо здоровий інтерес до перемоги й життя", — зазначив Осадчук.

Як це працює?

Як повідомляють, загалом тренується 10 військових. Серед них 34-річний Володимир Шанайда із Тернополя. Торік, у серпні, під час виконання бойового завдання на Запоріжжі втратив обидві ноги.

"У мене була зупинка серця, клінічна смерть. 8 хвилин серце не билось. Як мене привезли? Це було чудо. Це був мінометний обстріл, 120 снаряд прилетів біля мене у двох метрах, ноги в ножиці склало. В той момент я розумів — головне не впадати в паніку. Мені пощастило, що затягнув ногу турнікетом, а там допоміг побратим", — розповів військовий.

Вінничина, реабілітація військових

Фото: Суспільне Вінниця

У волейбол сидячи,чоловік грає вдруге. Коли починав – не вірив, що йому це вдасться.

"Я любитель волейболу. Ніг немає, але спробувати можна. Раз, два вдарив по мʼячу і вже приємно. І час проходить. Захоплює, входиш в кураж…", зауважив Шанайда.

Ще один захисник – це Ігор Осадченко з Івано-Франківщини. Боронити Україну пішов цьогоріч в травні. В липні на Донеччині потрапив під обстріл і отримав травму хребта. Наразі пересувається на кріслі колісному. У волейбол сидячи грав вперше.

Вінничина, реабілітація військових

Військовослужбовець Ігор Осадченко грає волейбол сидячи. Фото: Суспільне Вінниця

"Мені подобається команда, рухатися подобається, спілкуватися. Головне вилікуватися і перемогти у війні", підкреслив він.

Тренує військових Олександра Гуль. Залучати воїнів до гри у волейбол сидячи, почали з жовтня.

"Він допомагає хлопцям прийняти себе. Це динамічна гра, вони розвивають реакцію, координацію. Тим паче це командна гра. Вони можуть тут знайти друзів, можна рухатись, не зважаючи ні на що", — пояснила тренерка.

реабілітація військових

Фото: Суспільне Вінниця

Як пояснила Гуль, волейбол сидячи від класичного відрізняється, зокрема висотою сітки та розміром майданчика.

"Кількість гравців та сама. Хтось однією, хтось двома, реакція не страждає, координація навпаки. Хлопці заряджаються, отримують задоволення, в них бажання до перемоги", — розповіла тренерка.

Заняття з волейболу сидячи проходять раз на тиждень. Для військових на реабілітації тренування безкоштовні.

Нагадаємо, що у Рівному відкрили інноваційний реабілітаційний центр для поранених військових Recovery, де завдяки надсучасним технологіям мультидисциплінарна команда закладу зможе надавати якісну безоплатну реабілітаційну допомогу для понад 1000 військовослужбовців щороку.

Також у Львові запрацював новий інноваційний реабілітаційний центр для поранених військових Recovery.

Окрім того, "Рубрика" дізналася, як у Запоріжжі ветеранам та їхнім сім'ям допомагають сертифіковані собаки-терапевти Аш, Берта, Мотіко та Лінда. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Каністерапія та реабілітація військових: як це працює?"

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: