fbpx
Сьогодні
10:14 12 Гру 2023

Можуть знищувати комплекси С-300 та С-400: Ігнат зазначив актуальність винищувачів F-16 для України

Фото: mil.in.ua

Американські бойові літаки F-16 можуть знищувати російські ракетні комплекси С-300 та С-400 безпосередньо там, де вони знаходяться. Ці винищувачі значно допоможуть Україні у протидії атакам росіян.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону.

За його словами, і С-300, і С-400 фактично можна використовувати як балістичну ракету.

Точність не є бажаною для окупантів. Тому що, чим далі комплекс знаходиться від пуску до потенційної точки ураження, тим збільшується його неточність.

"Якщо десь 50-60 км, то можна розраховувати, що десь там "попадуть". А якщо вже б'ють із відстані 150 км, то точність буде сумнівною. Окупанти застосовують дуже часто ракети С-300 в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та в інших областях. Таким чином, ракети дуже часто влучають у житлові будинки, по цивільній інфраструктурі", – розповів Ігнат.

Що стосується С-400, то, як пояснив речник, дальність його більша, ніж С-300. І це дозволяє застосовувати цей комплекс з території росії й досягати саме Києва.

Відповідаючи на питання, на скільки зростає актуальність винищувачів F-16 у цьому контексті, Ігнат зазначив, що ці літаки можуть знищувати ворожі комплекси С-300 та С-400.

"F-16 завжди актуальний. Це багатоцільовий літак, який може виконувати ряд корисних функцій та долати, знищувати ППО противника. А С-300, С-400 – це ППО противника. Маючи на озброєнні протирадіолокаційні ракети, скажімо як AGM-88 HARM, цей літак може знищувати комплекс безпосередньо там, де він знаходиться. Тобто проти ракети, звичайно, він нічого не зробить, а знищити комплекс цілком під силу", – пояснив Ігнат.

Що відомо про навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

В кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Нагадаємо, 5 грудня міністр оборони Рустем Умєров обговорив зі бельгійською міністеркою оборони Людивін Дедондер передачу Україні літаків F-16 та підготовку пілотів.

За словами спікера командування Повітряних сил Юрія Ігната, F-16 допомогли б нашим воїнам протистояти обстрілам російськими керованими авіабомбами.

Наразі країни-партнери України обговорюють збільшення кількості бортів, які будуть передані Повітряним силам ЗСУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: