fbpx
Сьогодні
14:53 03 Гру 2023

У Повітряних Силах підтвердили, що російські КАБи стали реальною проблемою для України

English version here

Фото: Вікіпедія

Російські керовані авіаційні бомби стали реальною проблемою для України, оскільки ворожі пілоти з літаків скидають бомби на позиції захисників та прифронтові території.

Про це розповіли речник Повітряних сил Юрій Ігнат та речник Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемарафону.

Полковник зауважив, що ще півроку тому пуски керованих авіабомб були поодинокі. Однак тепер окупанти можуть скинути за день до сотні, особливо на півдні України.

"КАБ летить неточно, але це 500 кг бомба. Вибухівки там багато, і вони беруть масованими ударами. Були вже і близько ста за добу показники скидання бомб. Тому це реальна проблема, і ми не просто так говоримо громадянам", зазначив Ігнат.

Своєю чергою Штупун наголосив, що загарбники скидають КАБи на прифронтові території, оскільки російська авіація не може залітати у зону дії української ППО.

"Штурмовики та вертольоти, тікі як Ка-52 і Мі-24, ми збиваємо, як тільки вони потрапляють у зону дії нашої ППО. Користуючись тим, що ППО не може дістати на великій відстані, з якої скидають Су-35 і Су-34 керовані авіаційні бомби, це 50-70 км за лінією бойового зіткнення, тому ворог користується цим", – пояснив речник.

Ігнат же вважає, що допомогти у протидії з КАБами може винищувач F-16, який Україна отримає від партнерів. Ці літаки можуть ефективно знищувати російську авіацію.

"Це меседж і західним партнерам, що нам потрібна зброя, далекобійні системи протиповітряної оборони і якнайшвидше F-16, які могли б протистояти російським літакам", додав речник Повітряних сил.

Нагадаємо, раніше Ігнат також пояснював, що без контролю повітря проводити контрнаступні операції на фронті українським військовослужбовцям дуже складно. Як тільки у наших оборонців з'являться сучасні винищувачі F-16, у росії зникне перевага в повітрі.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. 15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. 

Окрім того, у 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію F-16.

Також, 7 листопада президент Зеленський повідомив, що перші п'ять F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

За даними Пентагону, у США розпочалася підготовка українських пілотів до польотів на винищувачах F-16.

А у Данії українські пілоти вже проходять підготовку в повітрі з інструкторами на винищувачах F-16.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: