fbpx
Сьогодні
09:47 11 Тра 2024

Уперше за 20 років вночі Землю накрила "екстремальна геомагнітна буря"

Уперше за 20 років досягла найвищого рівня геомагнітна буря на Землі: у ніч на 11 травня K-індекс піднявся до максимальної позначки – 9.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Центр прогнозування космічної погоди, CNN.

Як відомо, Центр прогнозування космічної погоди використовує "K-індекс", щоб описати наскільки активність сонця впливає на магнітне поле Землі.

K-індекс коливається від 0 до 9, де:

  • 0 – означає спокій або відсутність впливу,
  • 9 – означає найсильнішу геомагнітну бурю.

магнітна буря

У ніч на 11 травня на три години K-індекс піднявся до 9, тобто відбулася екстремальна геомагнітна буря. Сонячна буря, ймовірно, триватиме до вихідних.

Кілька викидів корональної маси — хвиль сонячної плазми, які Сонце викинуло на початку цього тижня — прямують до Землі. Це стало причиною полярного сяйва.

Багато людей у всьому світі вперше в житті побачили полярні сяйва. Сюди входять жителі Флорида-Кіс. Рон Джаррелл надсилає цю фотографію з Біг-Пайн-Кі.

полярне сяйво, геомагнітна буря

Фото: Рон Джаррелл

"Полярні сяйва були такими прекрасними!" — каже Джаррелл.

Серед шквалу сюрреалістичних зображень, що фіксують сліпучі полярні сяйва, є зображення, зроблене Бенджаміном Вільямсоном з маяка в Портленді, штат Мен.

полярне сяйво, геомагнітна буря

Фото: Benjamin Williamson

"Це одна з найнеймовірніших речей, які я коли-небудь бачив, трепет і подив", – сказав Вільямсон CNN.

Він наголосив, що використовував техніку тривалої витримки, щоб зробити знімок, але не редагував його.

сонячні спалахи, магнітна буря

Відфільтроване зображення сонця, яке дозволяє вченим відстежувати активність сонячних спалахів. Фото: NASA SDO

Українці також могли спостерігати незвичне для наших широт явище – Північне сяйво. Спершу його побачили жителі Сходу та Півдня, а згодом воно з'явилося і над західними регіонами, не оминувши й центральну Україну.

Попереджають, що шторм може вплинути на електромережу, а також на супутниковий і високочастотний радіозв'язок. Можуть бути збої у GPS та на космічних кораблях.

Останнього разу шторм G5 був в жовтні 2003 року. Тоді це призвело до відключень електроенергії в Швеції та пошкодження трансформаторів у Південній Африці.

Зазвичай виникає північне сяйво, коли так званий сонячний вітер контактує з верхніми шарами атмосфери Землі. При іонізації повітря (як на полюсах) або посиленні швидкості сонячного вітру (як зараз над Землею) і виникають аврори.

У небі над Україною знову з'явилося північне сяйво: фантастичні фото
У небі над Україною знову з'явилося північне сяйво: фантастичні фото

На поверхні Землі такі сяйва спостерігаються на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Тривалість аврори – від декількох хвилин до декількох діб.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: