fbpx
Сьогодні
16:22 04 Гру 2023

Тривоги через виліт ворожого МіГ не оголошуватимуть, якщо точно буде відомо про відсутність загрози, - Ігнат

Фото: wikipedia.org

Повітряна тривога не буде оголошуватись по всій території України, якщо російський винищувач МІГ не становить загрози.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат, передає Рубрика.

«Повітряні сили й надалі інформуватимуть про загрозу через МіГи і надаватимуть цю інформацію оперативному черговому ДСНС в Києві, який, власне, і запускає систему оповіщення», – зазначив він.

Водночас речник нагадав, що керівництво держави доручило профільним міністерствам та відомствам розробити рішення щодо реагування на польоти МіГ-31К.

«Наші західні партнери країн НАТО намагаються якомога швидше й якомога повніше інформувати нас про той чи інший проліт МіГ-31К», – зауважив Ігнат.

Зокрема він підкреслив, що активно працює українська розвідка, проте не завжди є інформація, з ракетою винищувач летить чи без, «чи це просто переліт, чи це бойовий виліт, чи просто тренувальний політ».

«Якщо є точна інформація, що МіГ-31К не становить загрози – тоді, звичайно, не буде оголошуватись тривоги», – резюмував речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству оборони знайти рішення щодо тривалих повітряних тривог через злети МіГ-31. Глава держави зауважив, що наш поточний рівень ППО "дає змогу дещо осучаснити реагування без непотрібних зупинок країни".

Пізніше Зеленський пояснив своє рішення тим, що росіяни спеціально підіймають у небо МіГ-31 на кілька годин, щоб призупинити на цей проміжок часу економіку України та посіяти паніку серед населення.

За словами Президента, нашим військовим та правоохоронцям потрібно знайти спільне технологічне рішення, яке б дозволило людям відрізняти максимальну небезпеку від російських провокацій.

Що відомо про тривоги через МіГ-31К

Літак МіГ-31К є носієм аеробалістичної ракети "Кинджал". Цю ракету важко збивати через її траєкторію руху.

До весни 2023 року Україна не могла збивати ворожі "Кинджали". Але у травні сили ППО вперше знищили цю ракету за допомогою комплексу Patriot, який надали Україні партнери.

Російські війська час від часу підіймають у повітря свій літак МіГ-31К, який здатний нести ракети "Кинджал". Оскільки, дана ракета може досягнути будь-якої точки України, то на час польоту літака в усіх областях оголошують повітряну тривогу.

Однак, якщо раніше польоти російських МіГ-31К тривали близько півгодини-години, то зараз вони стали більш тривалими. На сьогодні ж росіяни почали дозаправляти МіГи у повітрі, щоб продовжити час їх польоту.

Тому останні тривоги, оголошені через зліт МіГ-31К, тривали по декілька годин, що фактично паралізувало роботу всієї країни. Водночас речник повітряних сил Юрій Ігнат зазначав, що за бажання, росіяни можуть влаштувати в Україні тривогу на 12 годин.

Унаслідок цього в суспільстві почало виникати запитання, а чи потрібно оголошувати тривогу через МіГ-31К, якщо зазвичай пуски ракет не відбуваються. Однак у Повітряних силах наголошують, що військові не можуть передбачити, бойовим буде виліт російського літака чи тренувальним.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: