fbpx
Сьогодні
Фото 18:45 10 Гру 2023

Рішення для відбудови: у Чернігові майже повністю відновили пологовий будинок після обстрілів рф

English version here

Фото: МОЗ України

У Чернігові відновили пологовий будинок, пошкоджений під час обстрілу російськими ракетами під час активних бойових дій у лютому-березні 2022 року. При цьому кількість породіль зменшилася вдвічі, у порівнянні з періодом ніж до повномасштабної війни.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Пологовий будинок у Чернігові пошкодили в перші місяці повномасштабної війни. Поблизу закладу впало два російських снаряди. Один розірвався просто під вікнами, поруч із входом до сховища. Вибуховою хвилею та осколками вибило 127 вікон та пошкодило пологові зали.

Персонал провів у сховищі 42 дні, рахунок вели на дошці. Останній запис датований 6 квітням.

Під час масованих обстрілів породіллі мусили народжувати у підвальному приміщенні, там прийняли близько пів сотні малюків. У сховищі лікарі проводили й операції, зокрема, кесарів розтин.

Яке рішення?

Наразі у чернігівському пологовому будинку відремонтували фасад та 42 приміщення, які були пошкоджені під час активних бойових дій у лютому-березні минулого року року.

Фото: МОЗ України

Як це працює?

За словами Василя Гусака, пологовий будинок виграв грант у майже сім мільйонів гривень від проєкту USAID.

За ці гроші вдалося відновити пошкоджену вибухом частину фасаду медичного закладу — це чотири мільйони гривень та стелі, підлоги й стіни 42 приміщень за 2,7 мільйона гривень.

Фото: МОЗ України

"42 приміщення, це мається на увазі там, де було вибито вікно, там був проведений косметичний ремонт. Вікна ми ставили самі, а вони допомогли провести ремонт. Тобто, коридори — на п'ятому поверсі й на четвертому поверсі. Це коштом гранту. Залишилося тільки другий поверх, і там небагато. Кімнат 10-15, косметичні роботи", — сказав Гусак.

Як повідомив гендиректор закладу, решту робіт вони будуть виконувати власними силами.

Фото: МОЗ України

"Зараз немає такої великої необхідності, бо значно менше людей в закладі. Зараз перебуває близько 70-60, як до війни було 150-120 людей", — розповів Гусак.

Нині медзаклад має бездоганний вигляд та готовий у повному обсязі забезпечувати комфорт маленьким українцям та їхнім мамам.

Фото: МОЗ України

Послугами пологового у 2023 році уже скористалися майже 3000 жінок, які отримали якісні медичні послуги у комфортних умовах.

Довідка про USAID в Україні

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) співпрацює з Україною з 1992 року.

Нині 42 проєкти USAID сприяють вирішенню нагальних потреб і довгостроковому розвитку України як незалежного, суверенного, демократичного та заможного суспільства.

Від 24 лютого 2022 року USAID надав:

  • 16,75 млрд доларів прямої бюджетної підтримки,
  • 1,4 млрд доларів гуманітарної допомоги,
  • понад 1 млрд доларів допомоги на розвиток.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині облаштували лікарню під землею.

Також ми розповідали, що Німеччина та ЄС профінансували будівництво шести сучасних лікарень в Україні.

Окрім того, в Україні почав працювати сайт "Залізне укриття", де буде представлена інформація про стан сховищ. За 2023 рік в Україні мають бути приведені до ладу 6847 укриттів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: