fbpx
Сьогодні
21:24 10 Гру 2023

Антинагорода "Fossil of the Day": рф знову отримала відзнаку за дискредитацію кліматичних переговорів

російський диктатор 6 грудня прилетів до Об'єднаних Арабських Еміратів на перемовини стосовно торгівлі викопним паливом, у цій же країні проходять найважливіші кліматичні перемовини щодо стримання  зміни клімату – СОР28. Це вже вдруге під час СОР28 Екодія номінувала російську федерацію на звання "Fossil of the Day" ("Викопне дня") – яке отримують країни, що  є "антигероями" в досягненні кліматичних цілей. 

Про це інформує Рубрика.

Вже другий тиждень в Дубаї проходить найбільша світова конференція щодо захисту клімату. І саме в цей час,  путін прилетів до Об'єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії, щоб обговорити нові угоди щодо торгівлі нафтою з цими країнами. 

Дії путіна та росії загалом свідчать про те, що викопні палива для них є інструментом геополітичного впливу. росія наповнює майже половину свого бюджету прибутком від експорту нафти, газу та вугілля та використовує ці кошти для фінансування війни в Україні та інших збройних конфліктів у всьому світі. 

Ще до початку конференції, росія заявила, що чинитиме супротив відмові від викопних палив у переговорному процесі в рамках СОР28 та вже двічі висловлювала свою позицію стосовно деполітизації захисту клімату.

Ще й надто, росія ставить під сумнів інший пріоритет, якій сприятиме сриманню зміни клімату — мету потроїти об'єм відновлюваної енергії до 2030 року, яку підтримують країні включно з Україною. 

Українська делегація на COP28 та українські кліматичні активісти, зокрема Екодія та Українська кліматична мережа, рішуче засуджують візит військового злочинця путіна в Об'єднані Арабські Емірати.

Представники України вважають, що такі дії росії спрямовані на дискредитацію COP28, руйнування планів щодо відмови від викопних палив та гальмування прогресу у кліматичних переговорах на шляху до зеленого переходу. Саме тому Екодія вдруге подала російську федерацію на звання "Fossil of the day". 

Нагадуємо, що раніше Екодія спільно з міжнародними експертами презентувала на COP28 дослідження впливу російської війни на зміну клімату.

Дослідження показує, що перші 18 місяців повномасштабної війни росії в Україні спричинили до 150 млн тон CO2e додаткових викидів парникових газів. Це більше, ніж річні викиди парникових газів Бельгії.

Загальні кліматичні збитки, які спричинила та має компенсувати росія, оцінюються у $9.6 млрд

Також повідомлялось, що Україна вдруге в історії представила свій павільйон на 28-й конференції ООН зі зміни клімату (COP28). У павільйоні показано масштаб екологічних збитків від війни, у тому числі від підриву росіянами Каховської ГЕС. Серед світлин — і роботи фотокореспондента "Рубрики" Миколи Тимченка, який одразу тоді поїхав на Херсонщину документувати наслідки катастрофи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: