fbpx
Сьогодні
Фото 16:27 02 Гру 2023

Через екоцид в Україні гуманістичний рух UAnimals організував міжнародний перформанс: у чому рішення

English version here

Фото: UAnimals

Українські активісти гуманістичного руху UAnimals, щоб нагадати країнам західної Європи про екоцид, який росія вчиняє щодо українського довкілля, провів міжнародний перформанс, додавши сльози на статуях тварин в Іспанії, Британії, Польщі та Португалії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на UAnimals.

У чому проблема?

Нагадаємо, що Україна зіткнулась з екологічними наслідками внаслідок руйнування Каховської ГЕС, найгіршої техногенної катастрофи після аварії на ЧАЕС. Тоді загинули сотні тварин, яких поглинула висока вода.

Тако у лісовому секторі збитків завдано на 1,4 мільярда євро, а 20% природоохоронних територій перебувають під загрозою. Через пожежі, що виникають від обстрілів гине навколо все живе.

Окрім того, зараз Україна є найбільш замінованою країною у світі. Тварини натрапляють на розтяжки та міни, які залишають у посадках та лісах російські загарбники

Тому війна вбиває не лише людей: вона знищує тварин, рослини та все середовище. Наразі в Україні 600 видів тварин, а також 750 видів рослин знаходяться під загрозою винищення. Одна п'ята частина заповідних територій в небезпеці.

Яке рішення?

Для того, щоб привернути в черговий раз увагу країн західної Європи щодо екоциду, який росія вчиняє щодо українського довкілля, рух UAnimals провів міжнародний перформанс, додавши сльози на статуях тварин в Іспанії, Британії, Польщі та Португалії.

Як це працює?

"Статуї тварин "довели до сліз" звірства, з якими ми стикаємося через російську війну. Ми провели цей перформанс, щоб ще раз привернути увагу світу до наших щоденних страждань, спричинених росією.

Війна вбиває не лише людей, вона знищує тварин, рослини та все середовище. Тварини, що плачуть по всій Європі, символізують співчуття та солідарність з Україною, підтримку в нашій боротьбі з екоцидом. Саме цієї солідарності ми також очікуємо від людей у всьому світі", – розповідає керівниця міжнародного відділу UAnimals Ольга Чевганюк.

Екоцид перфоменс UAnimals

Фото: UAnimals

Розповідають, що:

  • перший перформанс пройшов в Лондоні, де на тваринах Меморіалу Другої світової війни зʼявились сльози.
  • Далі, у Варшаві, помітили що кам'яний ведмідь Мєшко плаче.
  • В іспанській Валенсії коту і собаці Меморіалу покинутим тваринам стало ще сумніше, ніж зазвичай.
Екоцид перфоменс UAnimals

Фото: UAnimals

  • косулі португальської Сінтри були також доведені до сліз.
Екоцид перфоменс UAnimals

Фото: UAnimals

За рік повномасштабної війни росія завдала довкіллю України збитків на майже 1,9 трлн грн. За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, майже 500 тис. га території України сьогодні – під окупацією або у зоні бойових дій.

2,4 млн га лісів вже звільнені та потребують відновлення. Під окупацією пребувають :

  • 10 національних природних парків,
  • вісім заповідників,
  • два біосферні заповідники.

Про UAnimals

Зоозахисна організація UAnimals із 2016 року популяризує гуманістичні цінності та рятує тварин від жорстокості.

Із початку повномасштабного вторгнення — займається порятунком тварин від війни: евакуює, годує, лікує, а також відбудовує притулки і допомагає природним паркам.

Прямо зараз команда UAnimals запустила збір на корми для тварин у притулках прифронтових областей. Долучитися до збору можна за посиланням.

Окрім того, рух UAnimals започаткував премію дитячих книжок, які популяризують гуманне ставлення до тварин.

Також Україна розслідує 271 воєнний злочин проти довкілля, скоєний російською федерацією від початку повномасштабної війни проти нашої країни. Також розслідує 15 випадків екоциду.

Як писала Рубрика, війна для природоохоронних установ поставила надважкі виклики: те, що має заповідатись поколінням та передаватись, як природна спадщина, нещадно знищується. Проте є надія. На кого вона покладена — читайте у нашому матеріалі: "Екологічна катастрофа світового масштабу: як живе Національний природний парк "Нижньодніпровський" після підриву Каховської ГЕС".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: