fbpx
Сьогодні
Фото 18:59 03 Гру 2023

Шторм розмив насип російських окупантів і Джарилгач знову став островом

English version here

Острів Джарилгач Херсонської області після шторму, який вирував 27 листопада у Чорному морі, знову відділився від материкової частини попри спроби росіян засипати переправу піском.

Про це у Фейсбуці повідомив Центр журналістських розслідувань, інформує Рубрика.

"Завдяки негоді острів Джарилгач – найбільший острів Чорного моря, на якому навесні 2023 року російські окупанти засипали переправу піском, з'єднавши його з окупованою частиною Херсонської області, та облаштували на ньому військовий полігон, наразі знову відділився від материкової частини", – йдеться у повідомленні.

Фото: Центр журналістських розслідувань

За даними супутника Sentinel-2 від 30 листопада 2023 року, море у трьох місцях перемило косу, яка зʼєднує острів з материком.

Фото: Центр журналістських розслідувань

"Таким чином, російські окупанти знову втратили можливість дістатися до острова", — йдеться у дописі.

Зауважимо, що російські загарбники облаштували на острові Джарилгач військовий полігон та з'єднали острів із материком.

Нагадаємо, влітку  у Генеральному штабі ЗСУ повідомили про те, що росіяни створили рукотворну косу, яка поєднує острів Джарилгач з материковою територією. У повідомленні йдеться про те, що загарбники засипали переправу до острова піском у районі селища Лазурне.

Також Генштаб пояснює: окупанти це зробили для того, щоб активніше використовувати український заповідник для військових потреб та облаштували на острові військовий полігон.

Але чи можливо створити рукотворну косу, яка перетворить острів на півострів? Супутникові знімки з попередніх років свідчать про те, що прорва то з'являлася, то знову зникала в різні роки, задовго до появи окупаційних російських військ у Херсонській області. "Рубрика" звернулась до спеціалістів, аби з'ясувати це та розкласти по поличках: що не так із Джарилгачем?

Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Росіяни знищують Джарилгач? Пояснення від директорки Нацпарку".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: