fbpx
Сьогодні
08:40 09 Гру 2023

КМДА: у столиці комунальні служби розпочали демонтаж пам'ятника Щорсу

Фото: Рубрика

9 грудня, вранці, у Києві комунальні служби розпочали демонтаж пам'ятника радянському діячу Миколі Щорсу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм КМДА.

"Прямо зараз столичні комунальні служби розпочинають демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу. Із монумента радянському діячу, що розташований у центрі Києва, перед цим було знято охоронний статус", написали у повідомленні.

Своєю чергою у міськраді попередили, що для демонтажу складної конструкції можливе тимчасове часткове перекриття руху бульваром Тараса Шевченка.

Демонтаж Щорса, Київ

Фото: КМДА

Зауважимо, що потім монумент перевезуть на збереження до Державного музею авіації України ім. О. К. Антонова.

Демонтаж Щорса, Київ

Фото: КМДА

Раніше ми писали, що у столиці демонтували пам'ятник російському письменнику Олександру Пушкіну.

Нагадаємо, що 10 листопада Кабінет міністрів вилучив київський пам'ятник Пушкіну з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення.

Окрім Пушкіна, з реєстру вилучили:

  • пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка,
  • могилу генерала Ватутіна в Маріїнському парку,
  • монітор "Железняков" по вул. Електриків,
  • пам'ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

До того ж в Україні створили чат-бот, який дає змогу перевірити чи заслуговує російський культурний діяч на те, щоб його ім'я носили українські вулиці.

Довідка

Микола Олександрович Щорс – український радянський військовий діяч, один з військових командирів більшовиків під час радянсько-української війни. У 1930-тих рр. образ Щорса почала активно використовувати радянська пропаганда.

Деколонізація та дерусифікація

З початком повномасштабної війни росії проти України в суспільстві виник запит на розірвання будь-яких зв'язків із країною-агресором. Такі прагнення українців демонструють соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням, проведеним фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 59% українців підтримують перейменування об'єктів, назви яких пов'язані з рф, СРСР чи російською імперією.

Протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 географічних та адміністративних об'єктів, а також демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних із пропагандою російської імперської політики.

А у квітні президент Зеленський підписав закон, який забороняє давати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією. Автори закону переконані, що він дозволить очистити суспільний простір від нав'язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнивши її іменами новітніх героїв.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: