fbpx
Сьогодні
17:49 10 Лис 2023

Пам'ятники Пушкіну і Щорсу в Києві дозволили демонтувати: Кабмін ухвалив постанову

Кабінет міністрів України сьогодні, 10 листопада, ухвалив важливу постанову, яка прискорить процедуру демонтажу пам'ятників Пушкіна і Щорса в Києві.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство культури та інформаційної політики України.

"Уряд ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам", – йдеться у повідомленні.

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв сказав, що наразі триває визволення українських міст і української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті.

"Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам'ятники", – сказав чиновник.

Які саме пам'ятники в Києві виключили з реєстру

  • пам'ятник Пушкіну на проспекті Берестейському;
  • пам'ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка;
  • могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку;
  • монітор "Залізняків" на вул. Електриків;
  • пам'ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.

У Мінкульті уточнили, що це також торкнулося пам'ятників Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна – визволителям" в Ужгороді та меморіального комплексу "Борцям революції" в Луганську.

Деколонізація та дерусифікація

З початком повномасштабної війни росії проти України в суспільстві виник запит на розірвання будь-яких зв'язків із країною-агресором. Такі прагнення українців демонструють соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням, проведеним фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 59% українців підтримують перейменування об'єктів, назви яких пов'язані з рф, СРСР чи російською імперією.

Протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 географічних та адміністративних об'єктів, а також демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних із пропагандою російської імперської політики.

А у квітні президент Зеленський підписав закон, який забороняє давати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією. Автори закону переконані, що він дозволить очистити суспільний простір від нав'язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнивши її іменами новітніх героїв.

Нагадаємо, що на засіданні, 9 лютого, Київська міська рада прийняла рішення перейменувати ще 31 вулицю, провулок, проспект та бульвар, назви яких пов'язані з російською федерацією та радянським минулим.

Також у Києві демонтували пам'ятник радянському льотчику Чкалову. А 9 лютого прибрали пам'ятник радянському воєначальнику Ватутіну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: