fbpx
Сьогодні
Фото 18:34 15 Лис 2023

У Києві на метро "Вокзальна" маскують архітектурні елементи з комуністичною символікою: для чого це рішення

Фото: КП «Київський метрополітен»

На станції «Вокзальна» київського метро розпочали роботи з маскування елементів архітектурного оздоблення з комуністичною символікою у межах декомунізації та дерусифікації.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на КП «Київський метрополітен».

У чому проблема?

З 2015 року Україна активно тримає курс на декомунізацію. Поступово зникають назви вулиць, пам'ятники, пов'язані з радянським періодом. Крім того, після повномасштабного вторгнення українські міста активно позбавляються топонімів, пов'язаних із рф. Тепер боротьбу ведуть не тільки з радянськими діячами, але й росіянами різних історичних періодів.

на метро

Фото: КП «Київський метрополітен»

Яке рішення?

У Києві на станції метро «Вокзальна» закривають декоративні рельєфні щити із зображенням більшовицьких вождів, серпа і молота та іншої комуністичної символіки. Такі елементи архітектурного оздоблення станції помістили у спеціальні дерев'яні щити.

Сама станція «Вокзальна» є нерухомим об'єктом культурної спадщини — пам'яткою містобудування та архітектури місцевого значення, витвором інженерного мистецтва, має охоронний статус та оберігається державою згідно із правовим статусом пам'ятки.

на метро

Фото: КП «Київський метрополітен»

Яке рішення?

Київський метрополітен наголосив, що утримує станцію з дотриманням вимог законодавства і як балансоутримувач несе відповідальність за нерухоме майно, що належить до пам'ятки.

на метро

Фото: КП «Київський метрополітен»

Метрополітен уже надіслав листи та звернення для отримання дозволу на демонтаж декоративних рельєфних щитів на станції «Вокзальна». Але поки тривають узгодження, було вирішено просто прикрити їх.

на метро

Фото: КП «Київський метрополітен»

Варто зазначити, такі ж роботи провели минулого року на станції метро «Університет» із бюстами російських діячів культури та науки. Станція «Університет» також має статус пам'ятки архітектури та охороняється державою. Щодо цієї станції теж триває узгодження й отримання необхідних дозволів на демонтаж і перенесення з публічного простору цих обʼєктів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: