fbpx
Сьогодні
13:26 15 Лис 2023

Дерусифікація в дії: у столиці демонтували пам'ятник Пушкіну

Фото: Фейсбук / Ксенія Семенова

15 листопада, в Києві демонтували пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Facebook депутатки Київради Ксенії Семенової.

Вона поділлилася світлинами та відео демонтажу пам'ятника, який знаходився в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна).

Нагадаємо, що 24 жовтня активісти благодійного фонду "Солом'янські котики" закрили пам'ятник Пушкіну в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна) "демаскувальною" сіткою.

"Дерусифікація триває, але зросійщення все ще ховається в нашій буденності. Неподалік нашого хабу, в парку імені Багряного, досі стоїть пам'ятник Пушкіну – клеймо окупаційної російської культури.

Ми повісили демаскувальну сітку на пам'ятник для того, щоб нагадати суспільству та владі, що символи російського імперіалізму досі спокійно стоять у наших містах і процес дерусифікації має відбуватися активніше", написали тоді в повідомлені.

пушкін, демонтаж

Фото: Фейсбук / Ксенія Семенова

Пізніше, 10 листопада Кабінет міністрів вилучив київський пам'ятник Пушкіну з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення.

Окрім Пушкіна, з реєстру вилучили:

  • пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка,
  • могилу генерала Ватутіна в Маріїнському парку,
  • монітор "Железняков" по вул. Електриків,
  • пам'ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

До того ж в Україні створили чат-бот, який дає змогу перевірити чи заслуговує російський культурний діяч на те, щоб його ім'я носили українські вулиці.

Деколонізація та дерусифікація

З початком повномасштабної війни росії проти України в суспільстві виник запит на розірвання будь-яких зв'язків із країною-агресором. Такі прагнення українців демонструють соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням, проведеним фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 59% українців підтримують перейменування об'єктів, назви яких пов'язані з рф, СРСР чи російською імперією.

Протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 географічних та адміністративних об'єктів, а також демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних із пропагандою російської імперської політики.

А у квітні президент Зеленський підписав закон, який забороняє давати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією. Автори закону переконані, що він дозволить очистити суспільний простір від нав'язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнивши її іменами новітніх героїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: