fbpx
Сьогодні
17:59 09 Гру 2023

Естонія готова сприяти вирішенню проблем на польсько-українському кордоні, – глава МЗС

English version here

Естонія повністю готова сприяти швидкому вирішенню проблем на польсько-українському кордоні, заявив міністр закордонних справ країни Маргус Цахкна, коментуючи свою розмову в п'ятницю з міністром закордонних справ Польщі Шимоном Шиньковським вель Сенком.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на РАР.

"Польські прикордонні переходи використовуються, зокрема, для доставки життєво важливої гуманітарної та оборонної допомоги, а також для транспортування товарів, які підсилюють економіку України. Тому Естонія готова зробити свій внесок у пошук швидкого рішення", – підкреслив естонський міністр.

Шиньковський вель Сенк заявив після зустрічі, що "Таллінн з розумінням сприйняв пояснення щодо протесту перевізників на кордоні з Україною".

Міністри також обговорили питання початку переговорів про вступ України до ЄС та збільшення ціни війни для Росії, зокрема, через запровадження додаткових санкцій.

"Ми наближаємося до дуже важливого тижня, протягом якого я очікую прогресу на шляху України до ЄС, а також ухвалення 12-го пакету санкцій", – заявила Цахкна, зазначивши, що зусилля з ізоляції Росії на міжнародній арені мають продовжуватися.

Цахна висловив вдячність за непохитну підтримку Польщі Україні, в тому числі на її шляху до НАТО і Європейського Союзу.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

1 грудня Україна й Польща домовилися про часткове розблокування кордону.

Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Станом на 8 грудня на польсько-українському кордоні перебуває близько 3300 вантажівок. Наразі триває блокування руху на чотирьох пунктах пропуску.

Акціонерне товариство "Укрзалізниця" запустила тестовий контрейлерний потяг, навантажений 23 українськими фурами, які через страйк польських перевізників були заблоковані перед в'їздом до України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: