fbpx
Сьогодні
10:59 08 Гру 2023

Оборонний комітет парламенту Болгарії підтримав надання Україні ПЗРК та зенітних ракет різних типів

Комітет із питань оборони парламенту Болгарії на засіданні в четвер підтримав надання Україні непридатних, застарілих або надлишкових переносних зенітних ракетних комплексів та зенітних ракет різних типів для посилення протиповітряної оборони.

Про це інформує Рубрика з посиланням на БТА.

Рішення підтримали 11 членів парламентського комітету, один утримався, четверо від проросійських партій "Відродження" та Болгарської соціалістичної партії проголосували проти.

Пропозиція є частиною проєкту рішення про надання додаткової військової допомоги Україні, яку в четвер представили партії урядової коаліції Болгарії – ГЕРБ-СДС, "Продовжуємо зміни-Демократична Болгарія" та "Рух за права і свободи".

У ньому йдеться про визначення Болгарією надлишкової кількості озброєння і техніки, необхідної для укомплектування формувань воєнного часу, і підготовку пропозиції про надання цього озброєння й техніки Україні.

Очікується, що список буде готовий у січні або лютому.

Зараз в управлінні логістики Міноборони є список несправного обладнання, але необхідно оцінити, скільки з нього можна віддати. Ракети, про які йдеться, але поки не підтверджено, є радянськими С-300 варіанту 5В55Р(К).

Також мають відбутися переговори з урядами країн-членів НАТО щодо розгортання зенітних та протикорабельних ракетних комплексів Альянсу для посилення обороноздатності Болгарії.

Окрім того, пропонується розглянути можливість:

  • долучення Болгарії до коаліції країн з підготовки українських льотчиків на винищувачах F-16,
  • дозволу здійснювати військову підготовку до 160 українських військових на рік на ротаційній основі.

Зазначимо, що у Болгарії раніше пропонували передати Україні ракети до комплексів С-300, які країна нездатна самостійно відремонтувати, але які, за словами Софії, Київ зможе полагодити і використовувати для захисту.

Влада також шукає, як розблокувати угоду про передання 100 бронетранспортерів зі складів болгарського Міністерства внутрішніх справ, яку заветував президент Румен Радєв.

Допомога Україні від Болгарії

Болгарія з перших днів повномасштабного вторгнення РФ надає Україні різну допомогу. Так, наприкінці вересня, парламент Болгарії за зачиненими дверима проголосував нетрадиційною процедурою за постачання непридатних до експлуатації ракет С-300 Україні.

Болгарія також вирішила приєднатися до спільної закупівлі снарядів для України.

Зазначалося, що Болгарія продовжить надавати Україні допомогу на військовому, політичному, дипломатичному та гуманітарному рівнях. Також вона підтримуватиме українську Формулу миру.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: