fbpx
Сьогодні
14:25 04 Гру 2023

У військових частинах відтепер надаватимуть психосоціальну допомогу: як працюватиме це пілотне рішення

English version here

Фото: armyinform.com.ua

В Україні на базі військових частин розпочалося надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України у Фейсбуці, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Наразі у військових частинах відсутні структурні підрозділи, які опікуються питаннями цивільного життя військовослужбовців, підтримкою їхніх родин. Водночас коли вся увага військових зосереджена на обороні мирного життя, їм самим, і їхнім родинам може знадобитись додаткова підтримка – від психологічної допомоги до вирішення побутових питань. Особливо, коли йдеться про родини, які переїхали з постраждалих громад, сімей з дітьми чи родичами з інвалідністю.

Яке рішення?

В Україні стартувало надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам на базі військових частин.

Завдяки соціальному супроводу військові та їхні родини зможуть отримувати консультації щодо психосоціальної підтримки, налагодження комунікації в сім'ї, допомогу і супровід військовослужбовця на етапах призову під час мобілізації.

"Соціальна підтримка військового має починатись вже з етапу мобілізації, початку служби. Головне – військовий та його родина не мають бути сам на сам у своїх проблемах та запитах. Послуга соціального супроводу у військових частинах дозволить підійти до вирішення цього завдання комплексно та сприятиме створенню цілісної системи соціальної підтримки", – зазначила Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Як це працює?

"Наразі пілот стартує у чотирьох областях – Полтавська, Київська, Івано-Франківська та Волинська. Там відібрані військові частини, які перші долучаться до проєкту. Уже відомі надавачі послуг – тобто ті організації, які і забезпечать цю підтримку", – йдеться в повідомленні.

У міністерстві нагадують, що ключова мета послуги – це надати психосоціальну підтримку військовому та родині у питаннях, що не стосуються напряму військової служби:

  • проконсультувати щодо оформлення документів чи представництва в державних установах,
  • поінформувати щодо виплат і пільг,
  • забезпечити правничу допомогу тощо.

Серед організацій, які долучилися до проєкту, БФ "Наше право", БФ "Вівторок", громадський рух "Жіноча сила України", БФ "Там, де ми – там Україна".

У Мінсоцполітики зауважують, що залучення неурядових організацій до процесу надання послуг дозволить розширити ринок надавачів соціальних послуг, а головне – покращити ефективність надання таких послуг завдяки відповідній експертизі.

Як повідомлялось раніше, розпочався чотириденний воркшоп для організацій громадянського суспільства щодо надання послуг соціального супроводу військових та їхніх родин. Це пілотний проєкт Міністерства соціальної політики у співпраці із Міністерством оборони.

Рубрика також вже повідомляла раніше, що в Україні запустили онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: