fbpx
Сьогодні
19:40 03 Гру 2023

Як підготувати дитину до консультації психолога: поради

Як підготувати дитину до консультації психолога: поради від спеціалістки Ірини Басісти Центру "Незламна" від "Фонду Маша".

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Часом батьки можуть помітити зміни в поведінці дитини:

  • вона закривається,
  • починає гризти нігті,
  • погано спить.

Надзвичайно гострою може бути реакція малечі на війну в країні, повітряні тривоги, вибухи чи пережиту окупацію.

Яке рішення?

Щоб зрозуміти та подолати психологічні труднощі, батьки можуть звернутися до дитячого психолога.

Але як підготуватися до такої зустрічі, щоб не нашкодити дитині й отримати максимальну користь від візиту?

Про це розповіла Ірина Басіста – психологиня та методологиня Центру "Незламна" від "Фонду Маша".

Як це працює?

Прояви психологічних проблем можуть бути різними в кожній віковій групі, тому й їх виявлення відрізнятиметься.

Наприклад, діти, старші за 10 років, уже можуть самостійно попросити батьків про допомогу фахівця. А от за поведінкою малечі варто спостерігати батькам і за необхідності не нехтувати консультаціями з фахівцем.

"Найперший показник дитячих психологічних проблем – це зміна поведінки дитини. Наприклад, донька чи син були активними, комунікабельними, але раптом стали поводитися абсолютно протилежно, почали закриватися в собі, менше говорити, – пояснює психологиня Ірина Басіста. – Також проблеми можуть позначатися  на здоров'ї: дитина почала часто хворіти, з'явилося неусвідомлене нічне сечовипускання чи гризіння нігтів. І, звісно ж, якщо батьки часто сваряться з дітьми, не можуть знайти спільну мову чи впоратися з емоціями малечі, варто звернутися до спеціаліста й отримати пораду щодо подальшого плану дій".

Роботу з дитячим психологом можна розпочинати з моменту, коли дитина вже може розмовляти. Найчастіше це вік від трьох років і старше.

Центр відновлення ментального здоров'я жінок "Незламна" (проєкт "Фонду Маша" — прим. автора) надає психологічні консультації дітям від п'яти років. У цьому віці вони вже здатні добре рефлексувати й висловлювати свою думку.

Не менш важливою є підготовка до візиту з психологом.

Щоб вона пройшла успішно, Ірина Басіста радить таке:

  • Поясніть дитині, куди ви йдете й чому

Можна сказати, що ви помітили певну проблему в стосунках з дитиною і хочете зрозуміти, як її підтримати або налагодити з нею контакт. Діти люблять своїх батьків і хотітимуть їм допомогти. Тому казати правду – найкращий варіант.

Маленьким можна пояснити, що психолог допомагає бути добрими, задоволеними та веселими, використовуючи ігрові методи.

Дітям віком 6-9 років можна більше розповісти про професію психолога і його завдання – навчити долати труднощі, справлятися з поганим настроєм та розвивати позитивні навички.

А підліткам важливо ще раз наголосити, що розмова з психологом не буде розповсюджена батькам чи іншим особам.

  • Підготуйте запитання фахівцю

Під час зустрічі з психологом ви можете говорити про все, що вас хвилює. Запитання спеціалісту допоможуть краще зрозуміти ваші та дитячі потреби.

  • Будьте залученими

З фахівцем дитина зустрічається один-два рази на тиждень. Решту часу вона проводить зі своїми батьками, братами чи сестрами, іншими родичами. Ставлення сім'ї є невід'ємною частиною процесу психологічної реабілітації дитини. Тому батьками потрібно допомагати їй у цьому та не нашкодити своїми словами чи діями.

Заняття з психологом може проходити в присутності мами чи без – усе залежить від індивідуальних потреб дитини. Це, а також кількість занять психолог визначає на першій діагностичній сесії.

У Центрі "Незламна" мами можуть безкоштовно отримати індивідуальні консультації у дитячого психолога. Наші фахівці досконало володіють відповідними психотерапевтичними методами й готові надати індивідуальну допомогу маленьким дітям та підліткам.

Щоб скористатися цією послугою, мама має заповнити анкету й чекати на запрошення.

Раніше Рубрика повідомляла, що повертатися до будь-якої роботи та графіку після тривалого відпочинку важко навіть дорослим. Тож уявіть, як складно це дітям після трьох місяців літніх канікул. Завдання батьків – забезпечити малюкам максимально комфортну підготовку до школи. Психологиня Ірина Басіста розповідала, як це зробити.

Також Рубрика розповідала, що фонд Маші Єфросиніної та компанія Visa запускають благодійний проєкт для допомоги дітям, родини яких постраждали від війни.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: