fbpx
Сьогодні
16:10 06 Гру 2023

Громадяни України по досягненню 18 років зможуть оформити паспорт за кордоном: у чому рішення

Українська молодь за кордоном, яка вперше оформлює паспорт після досягнення 18 років, зможе це зробити в підрозділах ДП "Документ".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У чому проблема?

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) станом на кінець 2022 року, через збройну агресію проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року, змінили місце свого проживання 4,8 мільйона українських дітей, з них: переселилися в межах України 2,5 мільйона дітей, інші виїхали за кордон.

За понад 20 місяців війни багато хто з підлітків зустрічав своє повноліття у чужих країнах, не маючи українського чи закордонного паспортів через втрату під час евакуації. Інші ж виїхали за кордон за внутрішніми документами або закордонними паспортами, термін дії яких закінчився.

Що ж стосується ID-паспорта, то він потребує заміни при досягненні 18-річного віку. 

Як відомо, тільки наявність паспорта, який засвідчує безпосередній зв'язок особи з країною, надає можливість отримати відповідні пільги від  іноземних держав як для біженців, так і для осіб, які потребують  тимчасового захисту.

Яке рішення?

У випадку закінчення терміну дії або втрати паспорта на території іноземної держави чи його відсутності, українське законодавство надає можливість його отримання в іншій країні.

Своєю чергою Уряд удосконалив реалізацію експериментального проєкту з оформлення внутрішнього та закордонного паспортів українцям, які перебувають за межами країни.

Проєкт акта розроблено Державною міграційною службою України, а його супровід здійснювався в рамках роботи Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованих територій.

Як це працює?

Змінами передбачено запровадити процедуру приймання ДП "Документ" за кордоном документів та анкет-заяв від осіб, які вперше оформлюють паспорт громадянина України після досягнення 18-річного віку.

З цією метою закордонним відокремленим підрозділам ДП "Документ" буде надано можливості проводити процедуру встановлення особи в режимі відеоконференцзв'язку за участю заявника та членів його сім'ї, близької особи.

Нагадаємо, Державне підприємство "Документ" відкрило в столиці Чеської Республіки новий центр "Паспортний сервіс", який зможе обслуговувати до 500 українців на день.

Окрім того процедура оформлення паспортних документів для громадян значно спростилась. Уряд ухвалив постанову, згідно з якою Державна міграційна служба і дипломатичні установи зможуть отримувати витяги з Держреєстру актів цивільного стану громадян.

До того ж, Кабінет Міністрів виділив із резервного фонду 58,4 мільйона гривень на виготовлення закордонних паспортів для громадян, які знайшли тимчасовий прихисток за межами України.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: