fbpx
Сьогодні
11:32 30 Лис 2023

Майже 64% молоді готові долучатися до локального волонтерства: чи готова ваша громада до молодіжного волонтерського руху?

English version here

64% молодих українців віддають перевагу волонтерству в межах власної громади. Третина з тих, кого опитували, бере участь у волонтерських проєктах декілька разів на тиждень. Інвестування у молодіжні проєкти і їхнє залучення у волонтерські ініціативи може стати стимулом для соціальних змін та прогресу у громадах.

Такі дані наводить громадська організація "Будуємо Україну Разом", інформує Рубрика.

БУР провели анкетування, в якому взяли участь 250 молодих людей з 17 областей України, аби виявити, як залучити молодь до локального волонтерства, скільки часу вони готові приділяти, чи готові до допомоги іншим громадам, що мотивує їх до участі в ініціативах.

  • 27% визначили волонтерство як ключовий спосіб зробити внесок у спільноту,
  • 23,7% бачать, як громада змінюється з їхньою допомогою.

"Коли такий великий відсоток молоді прагне змінити свою громаду на краще, потенціал для позитивних змін у громадах є величезним. Ентузіазм до волонтерської роботи серед української молоді є перспективним для майбутнього поширення громадської діяльності у різних регіонах України. Тому протягом майже 9 років БУР підтримує волонтерський рух і активно розробляє структуру для взаємодії громадського, державного та донорського секторів", – поділилась Анастасія Драчук, керівниця проєктів БУР.

У рамках проєкту "Партисипативне відновлення: інструменти та практики для зміцнення спроможності громад" за підтримки U-LEAD, що охоплює 65 громад 10 областей, спостерігається підвищений інтерес з боку міських та сільських адміністрацій до залучення молоді у розвиток громад. Громади у прифронтових та деокупованих регіонах працюють з питаннями заходів для молоді, щоб безпечно та ефективно залучити їх до життя громади.

Важливим аспектом проєкту є не тільки волонтерська діяльність, а й підтримка місцевих спільнот. Так у межах проєкту відбулось 20 БУРчиків — це короткострокові волонтерські активності, які відбуваються протягом 1-3 днів.

Крім відновлення укриттів і покращення громадських просторів, значна увага приділяється і створенню центрів психологічної підтримки. Так 8-10 волонтерів за вихідні встигають об'єднати навколо спільного проєкту державний сектор, молодь, а також місцевих жителів. 

Результати опитування підкреслюють потребу громад залучати молодь до підтримки військових та ветеранів, веденні комунікацій локальних організацій, роботи у гуманітарних штабах і проєктах із реконструкції житла. Готовність молодих людей до волонтерства — ресурс, який, якщо його реалізувати, може сформувати фундамент для національної стійкості та солідарності.

ГО "Будуємо Україну Разом" – всеукраїнська громадська організація, яка підтримує розвиток молоді в Україні за допомогою волонтерських ініціатив та неформальної освіти. Зосереджуючись на розбудові демократичних цінностей і стимулюванні громадянської залученості, організація пропагує активну роль молоді у формуванні державних інституцій на локальному та національному рівнях. Волонтерська робота виступає не лише як інструмент залучення до суспільних процесів, але й як засіб розвитку громадянської свідомості та соціальної відповідальності.

Більше про проєкти та можливості БУР — на сайті та сторінках у соціальних мережах.

Довідка

Ця публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її автора та не обов'язково відображає позицію Програми "U-LEAD з Європою", Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії.

Як повідомляла Рубрика раніше, молодь прагне активніше впливати на відбудову України, у Києві шукали рішення, як цього досягти.

Також можна ознайомитись як проєкти підлітків уже зараз творять зміни у відбудові українських громад у статті Рубрики "Треба вставати й щось робити".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: