fbpx
Сьогодні
Колонка 17:26 05 Гру 2023

Уроки волонтерства у школі: як це працює з підлітками

Більше мільйона українців виїхали за кордон, частина живе на тимчасово окупованих територіях. Щодня молодь стикається з втратами, блекаутами, виснаженням та дезінформацією на рівні зі старшими людьми, які мають більш стійку психіку. Але молоді українці не завжди мають достатньо підтримки, щоб впоратися з цими труднощами. 

Особливо складно підліткам, яким зараз 14-17 років: спершу вони майже два роки були на дистанційному навчанні через пандемію, а потім почалося повномасштабне вторгнення. На жаль, державні інституції не завжди можуть забезпечити достатню психологічну підтримку для молоді. Але може громадянське суспільство. Одна з його складових, волонтерство, яке є чудовою можливістю для підлітків допомогти іншим та собі.

Для чого підліткам долучатися до волонтерства

В першу чергу, волонтерство дає молодим людям простір для соціалізації. Коли вони хочуть знайти "свою" компанію, показати іншим власну цінність або потрапити в безпечне середовище без завищених очікувань, вони йдуть волонтерити. Для української молоді це неабияк актуально: у багатьох школах та університетах навчання проходить дистанційно, тож їм потрібно шукати комунікацію в "реальному" житті поза стінами закладів освіти.

Завдяки волонтерству підлітки також знаходять себе та свою "справу життя". Вони долучаються до різних ініціатив, пробують нові напрями та вирішують, що з цього їм подобається найбільше. Зазвичай вони починають волонтерити у старших класах школи й продовжують у студентському житті. Чудовий спосіб зрозуміти, до яких спеціальностей варто придивитися, чи не так? 

Бо волонтерство — це не тільки про роздачу гуманітарної допомоги. Наприклад, можна писати пости чи робити дизайни для соцмереж благодійних ініціатив, читати книжки дітям, допомагати ветеранам. 

Волонтерство відкриває можливості для різних груп молоді, включно з молоддю з меншими можливостями. До нього можуть долучатися як підлітки з міст-мільйонників, так і з менших громад. Наприклад, у США навіть у маленьких громадах дуже багато волонтерських ініціатив. Білборди на вулицях, клуби в школах та оголошення в торгових центрах закликають долучатися до них. Це дає школярам ті самі соціалізацію та розуміння своїх кар'єрних вподобань.

Як волонтерство покращує ментальний стан

У 2023-ому році Україна посіла перше місце в рейтингу країн із найвищим рівнем депресії, а підлітки — одна з найвразливіших до цього захворювання груп.

Волонтерство може допомогти знизити ці показники, бо одна з його переваг — це підтримка психічного здоров'я. Через волонтерство підлітки відчувають, що ми переможемо. І вони можуть допомогти наблизити цю перемогу та буквально рятувати життя навіть у свої 14 чи 16 років.

Багато досліджень говорять, що волонтери більш щасливі люди. Незалежно від рівня доходу, компетенцій, освіти, щасливі люди завжди діляться добром через волонтерство та підтримку інших. Завдяки йому ми сприймаємо свій рівень життя вищим. Звичайно, волонтери більш вразливі до суспільних проблем, адже вони постійно стикаються з людьми в потребі. Не всі з цих людей приємні й етичні, але спілкування з ними дає можливість краще вибудувати внутрішній стрижень та опори.

Крім цього, волонтерство покращує фактори, які впливають на наше психічне здоров'я. По-перше, це фізична активність. Волонтери носять коробки в гуманітарних штабах, беруть участь у толоках, навіть просто їздять в різні райони міста. Другий фактор — це безпечне емоційне середовище. Хоча волонтери завжди відкриті  до людей у потребі, вони мають однодумців, з якими спільно роблять добрі справи. Волонтерство дає відчуття емоційної підтримки. У цьому середовищі можна розкритися, бути собою, відчути, що у тебе теж є тил, на який можна покластися. 

Ще один фактор — це відчуття сенсу. Щоб перенести тяжкі життєві випробування, потрібно мати сенс, знати, заради чого ми це все робимо. Для багатьох саме волонтерська діяльність дає відчуття сенсу. Ми не знаємо точно, яка далі буде ситуація в країні. Але кожен і кожна із нас вже зараз може зробити щось, аби змінити її на краще. Ця прогнозованість та розуміння своїх наступних кроків теж допомагають. Ми можемо підсилювати себе і впорядковувати світ навколо.

Водночас волонтери стикаються із вигоранням, втомою, зокрема — втомою від співчуття. Це тонкий баланс між тим, щоб віддавати іншим та дбати про себе, бо лише коли ми подбали про себе, ми маємо сили, аби підтримати інших. Щоб зберігати цей баланс, важливо мати коло підтримки, добре харчуватися та спати, мати корисні звички та простір, вільний від волонтерства.

Скільки підлітків волонтерить

Точну цифру назвати важко. Значна кількість людей не усвідомлює, що їхня діяльність є волонтерською. Багато хто вважає, що волонтери — це виключно ті, які постійно їздять на фронт чи допомагають жителям прифронтових територій. Але є безліч способів допомогти. Волонтерити можна і 20 годин на тиждень, і одну годину. Це і про професійну допомогу (наприклад, юристи або психологи, які безкоштовно надають свої послуги), і про участь у заходах з плетіння маскувальних сіток чи виготовлення окопних свічок. Поки ми не маємо цілісного розуміння волонтерства у суспільстві, кожне дослідження показуватиме різні результати залежно від того, кого рахувати за волонтерів. 

Як збільшити обізнаність 

Важливо, щоб підлітки ще в школі дізнавалися, що таке волонтерство та як до нього долучитися. Одна з ініціатив, яка займається цим напрямком — це проєкт "Шкільний урок волонтерства"

У його рамках проходять уроки, на яких учні 8-11 класів дізнаються про види волонтерства та отримують практичні поради, як до нього долучитися. В Україні провели вже понад 1600 таких уроків для більш ніж 40 000 школярів, а до червня 2024-го планують охопити 100 тисяч підлітків. Цей проєкт — можливість побороти стереотипи про волонтерство й надихнути велику кількість молодих людей, які хочуть влитися у життя громади, але не знають як, піти й спробувати. 

Велика мета проєкту — зробити так, аби в рамках системи середньої освіти волонтерство стало одним із компонентів навчання. Підлітки можуть дізнатися про волонтерство під час навчання, а далі — спробувати його на практиці.

Знайомство з волонтерством не обмежується одним уроком. Під час уроку підлітки можуть взяти участь в опитуванні та поділитися, що їм найбільше болить, що цікавить, яких можливостей не вистачає. Наприкінці уроку тренери запрошують підписатися на чат-бот із можливостями. Завдяки чат-боту підлітки щотижня отримують інформацію про різні волонтерські ініціативи та завдання, які вони можуть виконати. 

Так, школярка Анастасія допомогла посортувати старі книги в місцевій бібліотеці та здати їх у макулатуру, а отримані гроші віддала на закупівлю нової літератури. Роксолана з Тернопільщини розказує, як вона разом з друзями провела урок аеробіки для молодших класів. Інша учениця щоранку по дорозі в школу годує безхатню кішку, бо не може пройти повз. Ми віримо, що саме з таких кроків підлітків починається шлях до потужного волонтерського руху.

Щоб долучитися до ініціативи, достатньо заповнити заявку на сайті. Охочим провести Шкільний урок волонтерства нададуть усі необхідні матеріали: посібник для вчителя, план уроку, презентацію та роздаткові матеріали для вправ. Також можна запросити професійного тренера від Української Волонтерської Служби. План уроку легко адаптувати під умови аудиторії та проводити як офлайн з презентацією та проєктором, навіть в умовах укриття, так й онлайн на будь-якій платформі для навчання.

Здійснено за підтримки Асоціації

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

2268

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: