fbpx
Сьогодні
Фото 15:29 05 Гру 2023

Швейцарія передала Мінцифрі 7 автомобілів для роботи мобільних ЦНАПів на Херсонщині: як працює це рішення

English version here

На запит Міністерства цифрової трансформації України Швейцарія передала сім автомобілів підвищеної прохідності  громадам Херсонської області для забезпечення віддаленої роботи Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів).

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Після повернення частини Херсонської області під контроль уряду України громади Херсонщини потребували підтримки у відновленні роботи ЦНАПів.

Частина приміщень, де розташовувалися центри, була зруйнована або пограбована, а дорожня інфраструктура області зазнала сильних пошкоджень під час бойових дій та після повені, спричиненої підривом Каховської ГЕС.

Яке рішення?

Швейцарія передала сім автомобілів підвищеної прохідності  громадам Херсонської області для забезпечення віддаленої роботи Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів).

Як це працює 

Машини будуть покривати потреби семи громад Херсонської області та обслуговувати місцеве населення та переселенців, зокрема, й літніх людей, людей з інвалідністю, маломобільні та інші вразливі групи населення.

Завдяки переданим автомобілям адміністратори ЦНАПів зможуть доїжджати до важкодоступних або віддалених населених пунктів та надавати основні адміністративні та соціальні послуги громадянам у будь-яку пору року у комфортних умовах.

Під час передачі автомобілів Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров подякував Швейцарії за швидку відповідь на терміновий запит від громад Херсонщини та наголосив:

"Вкрай важливо, щоб цифрова держава залишалася максимально інклюзивною та доступною навіть під час війни. Задача держави піклуватися про громадян — завдяки допомозі наших партнерів у громад Херсонської області тепер є така можливість".

Окрім автомобілів, які надав відділ Швейцарської гуманітарної допомоги, ЦНАПи Херсонщини вже отримали необхідне обладнання для роботи – ноутбуки, джерела безперебійного живлення, багатофункціональні пристрої тощо – через швейцарсько-українську Програму EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.

Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн наголосив, що посилення прозорості та ефективності надання державних послуг на рівні громади та допомога найбільш уразливим групам населення є важливими пріоритетами підтримки України з боку Швейцарії.

"Ми розуміємо гострі потреби людей у регіонах, які найбільше постраждали від військової агресії РФ, та намагаємося допомогти їм, — сказав він. — На Херсонщині зруйновано або пограбовано не лише критичну інфраструктуру, а й навіть будівлі, де надають адміністративні та соціальні послуги населенню. Таким чином, багато громадян не можуть отримати ці послуги у своїх громадах".

Голова Чорнобаївської територіальної громади Ігор Дудар сказав:

"В центрі нашої територіальної громади, Чорнобаївці, знаходиться офіс ЦНАП, а ця машина та обладнання буде їздити до 10 населених пунктів, які входять до складу нашої громади. Відстань від центру до крайнього населеного пункту громади складає 25 км, і доріг у нас просто немає, пересуватися складно. Це перший мобільний ЦНАП, який отримала наша громада".

Довідка

З 2015 року Швейцарія надає системну підтримку процесу цифровізації України у межах Програми EGAP. Зокрема, завдяки співпраці та за підтримки Швейцарії запустили застосунок Дія, платформу Дія.Цифрова освіта, COVID-сертифікати, послугу єМалятко, портал Державної служби статистики тощo.

Нагадаємо, 55 деокупованих і постраждалих громад з Дніпропетровської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської областей отримають техніку для відновлення надання послуг і роботи ЦНАП від шведсько-українського проєкту PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні".

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: