fbpx
Сьогодні
17:23 03 Гру 2023

Президент Білорусі вдруге за рік відвідає Китай

Фото Reuters

3-4 грудня самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко відвідає Китай.

Про поїздку повідомляє білоруське державне інформагентство БЕЛТА, пише Рубрика.

Зазначається, що в Пекіні відбудуться переговори лукашенка з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Ключовими питаннями яких стануть:

  • торговельно-економічне співробітництво,
  • інвестиційне співробітництво,
  • міжнародне співробітництво.

Детальної програми візиту Мінськ не оприлюднив.

Нинішній робочий візит стане другою поїздкою білоруського диктатора до КНР.

Попереднього разу під час офіційного візиту 28 лютого – 2 березня Лукашенка помпезно зустрічали в Пекіні салютом і військовими почестями.

Китайські ЗМІ й дипломатичне відомство країни про цей візит очільника Білорусі ще не повідомляють.

Як повідомлялося, Китай реалізовує у Білорусі масштабний проєкт індустріального парку "Великий Камінь", особливої економічної зони, яка мала стати найбільшою створеною Китаєм у Європі.

Будівництво розпочалось у 2015-му році й мало завершитись до 2030-го. В проєкт уже інвестовано до одного мільярда доларів, більша частина яких китайські.

Роботи загалом успішно просувались до виборів президента Білорусі 2020-го року, результати яких режим лукашенка брутально фальсифікував, за що проти Білорусі країни Заходу запровадили санкції.

Після західних санкцій проти Білорусі за її співучасть у російському вторгненні в Україну, розпочатому 24 лютого минулого року, перспективи амбітного проєкту взагалі стали сумнівними.

Про нього відтоді не згадують ні білоруська сторона, ні китайська.

Як повідомляла Рубрика, у Міжнародній Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФЧХ) 1 грудня повідомили про призупинення членства білоруського представництва.

Що передувало?

Нагадаємо, раніше голова білоруського відділення Червоного Хреста Дмитро Шевцов похвалився депортацією українських дітей до Білорусі.

Після цього Міжнародний Червоний Хрест поставив ультиматум – або Шевцов іде у відставку до 30 листопада, або членство білоруського відділення припиняється.

Зазначимо, що після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну на початку 2022 року понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території білорусі.

Нагадаємо, що Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко можливо причетний до примусової депортації кілька тисяч українських дітей до рб.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: