fbpx
Сьогодні
17:29 22 Жов 2023

Наєв: військові навчання в білорусі були показовими

Фото: mil in ua

На початку вересня за участі військових контингентів з росії, білорусі, Казахстану, Киргизії та Таджикистану проведено спільне оперативно-стратегічне навчання колективних сил оперативного реагування ОДКБ "Бойове братерство-2023". Ці військові навчання були більше показовими.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив командувач ОСУВ "Північ" генерал-лейтенант Сергій Наєв, цитує Рубрика.

За нашим оцінюванням, масштаби навчань не відповідали заявленим, через факт проведення навчань росія намагалася посилити тиск на нашу державу, щоб примусити до утримання частини військ на кордоні з білоруссю та демонстрації готовності до застосування регіональних безпекових організацій.

Наприкінці вересня на території білорусі проведено комплексне навчання ЗС РБ із залученням органів військового управління, з'єднань і частин Західного, Північно-Західного ОК, Командування ВПС та військ ППО. Зазначене навчання було позаплановим, ймовірно, на заміну, скасованих Росією, "Щит Союза-2023".

Практичні епізоди відбулись на полігонах:

  • "Борисовский",
  • "Обуз-Лесновский",
  • "Брестский",
  • "Домановский",
  • "Осиповичі".

Там відпрацьовували тактику застосування штурмових підрозділів та захоплення підготовлених оборонних позицій, авіаційну підтримку наземних військ, виявлення та відбиття засобів повітряного нападу, дій ССО у складі повітряних десантів.

Згідно з аналізом, навчання були показовими та, ймовірно, складником контрольної перевірки за 2023 навчальний рік.

Довідка 

Командувач ОСУВ "Північ" генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів, що через білоруські полігони та навчальні центри пройшло близько 24 тисяч росіян.

Він зауважив, що із жовтня 2022 до липня 2023 року на території Білорусі здійснювали підготовку мобілізованих росіян.

На початку курс підготовки тривав близько 3 місяців, у подальшому – один місяць, що було пов'язано із зростальними втратами в особовому складі та потребою доукомплектовувати небоєздатні підрозділи. Через білоруські військові полігони та навчальні центри пройшло близько 24 тис. громадян росії.

На початку липня ц.р. усі російські підрозділи наземного контингенту були виведені з білорусі, і вони вже ведуть бойові дії на території Луганської та Донецької областей.

Водночас продовжують функціонувати певні російські об'єкти, які забезпечують попередження про ракетний напад, дальній зв'язок та експлуатацію російських систем ППО і літаків, загалом до 2 тис. осіб. Найманці ПВК "Вагнер" прибули до Білорусі наприкінці липня, тому їх не могли залучати як інструкторів для мобілізованих.

Генерал-лейтенант також зауважив, що росія продовжує відкриту збройну агресію проти України з територій Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Для виконання своїх завдань росія розгорнула угруповання військ загальною чисельністю близько 19 тисяч осіб. На основних напрямках імовірного наступу ворога на півночі України з червня 2022 року і дотепер встановлено понад 500 тисяч протитанкових мін – в 16 разів більше, ніж у червні минулого року.

Як повідомляла Рубрика, 14 жовтня у Чернігівській області відбулись тренування підрозділів територіальної оборони Північної операційної зони у змодельованій атмосфері справжнього бою.

Нагадаємо, раніше Наєв розповідав, що у північній частині України вживаються заходи щодо підвищення ефективності системи протиповітряної оборони.

Окрім того, генерал-лейтенант перевірив підготовку одного з підрозділів Національної гвардії, який незабаром вирушить на фронт.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: