fbpx
Сьогодні
15:08 28 Лют 2023

До Китаю із візитом поїхав самопроголошений президент білорусі

English version here

28 лютого, в той час, як геополітична напруженість зростає через повномасштабне вторгнення рф в Україну, самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко, близький соратник російського агресора володимира путіна, починає триденний візит у Пекін. 

Китай заявляє, що цей візит є "можливістю сприяти подальшому розвитку всебічного співробітництва" із білоруссю.

Водночас зростає занепокоєння через те, що Китай розглядає можливість надання військової допомоги росії. Це, на думку офіційних осіб Сполучених Штатів Америки, призведе до серйозних наслідків.

Довідка

МЗС Китаю 24 лютого представило план щодо врегулювання війни росії з Україною. Документ містить 12 пунктів, які, на думку Пекіна, сприятимуть завершенню бойових дій. Серед них – припинення вогню і бойових дій, початок мирних переговорів, припинення односторонніх санкцій та інше.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив скептицизм щодо плану Китаю, стверджуючи, що Пекін "не заслуговує великої довіри", бо не зміг засудити незаконне вторгнення в Україну.

Сполучені Штати оцінюють мирний план, висунутий Китаєм, із певним скептицизмом, заявила в інтерв'ю Радіо Свобода постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи запропонований Китаєм план із припинення війни росії проти України, заявив, що головне не слова, а кроки, які йдуть за ними, і результати.

Верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив із критикою пропозицій Китаю, заявивши, що вони не є мирним планом.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: