fbpx
Сьогодні
16:39 24 Лис 2023

Ворог для війни в Україні удосконалює броньовані тягачі 50-х років, - ЗМІ

English version here

Фото: ілюстративне

У Донецькій області було зафіксовано нові випадки застосування росіянами старої техніки, зокрема, машин МТЛБ.

Про це повідомляє Forbes, пише Рубрика.

У нещодавньому звіті російських ЗМІ про жорстоку битву за Авдіївку, на сході України в Донецькій області, було зображено старий броньований тягач МТЛБ, озброєний ще старішою бойовою вежею 2М-3, оснащеною 25-міліметровими автоматичними гарматами.

Раніше вже помічали ці МТЛБ, оснащені вежею 2М-3 на шляху з росії до зони бойових дій в Україні.

Такі засоби стояли на варті разом з цивільними будівельними бригадами в тимчасово окупованій частині України, мабуть, щоб захистити бригади, які тоді були зайняті спорудженням укріплень для росіян від українських безпілотників.

Але МТЛБ з вежею 2М-3, зафіксована у недавньому звіті ЗМІ, відрізняється від більшості своїх родичів. Знаряддя 2М-3 розташовані врівень з корпусом МТ-ЛБ.

Іншими словами, турель певною мірою інтегрована з транспортним засобом, який її носить.

Це зміна в лінійці машин вогневої підтримки MTЛБ, які повинні мати можливість запускати снаряди зі швидкістю 300 пострілів на хвилину з власної гармати.

Ворог почав збирати такі дивні машини ще навесні, змішуючи та поєднуючи старі корпуси та вежі, що стоять на збереженні, вочевидь, у відчайдушній спробі компенсувати зростаючі втрати сучасних бойових машин у 22-місячній війні проти України.

У більшості випадків старовинні МТЛБ 1950-х років та їхні навіть старіші вежі 2М-3 були мінімально інтегровані.

Техніки, мабуть, приварювали або прикручували двотонні башти до тягачів, не змішуючи їх гідравліку та електричні системи — і не змінюючи баланс центру маси в самих МТЛБ.

Зазначимо, у червні цього року вже було декілька повідомлень про використання російською армією застарілої броньованої військової техніки, начиненої декількома тоннами вибухівки, зокрема саморобними вибуховими пристроями.

"Більшість російських саморобних вибухових пристроїв майже напевно здетонували, перш ніж досягти своєї цілі, завдяки поєднанню протитанкових мін і прямого вогню, що ставить під сумнів ефективність цих засобів", – пишуть британські аналітики.

Водночас у Міноборони Британії підкреслюють, що такі пристрої спричиняють надзвичайно сильні вибухи, що може мати психологічний вплив на супротивника.

Швидше за все, екіпаж з нашпигованої вибухівкою техніки покидає її після налаштування на певний курс.

Більшість випадків застосування подібної тактики було зафіксовано в районі Мар'їнки Донецької області. До того ж, реєстрація такої техніки рф почалась через кілька днів після підкріплення армії окупантів підрозділами з Чечні.

Це може свідчити, що саме бійці чеченської армії започаткували новий спосіб експлуатації старої російської техніки, вважають експерти.

За їх словами, чеченські бійці вміють використовувати подібну техніку починаючи з чеченських воєн 1990-х років.

Чеченці, які воюють на боці України, також використовували подібні пристрої у січні 2023 року.

Нагадаємо, російські представники партизанського руху "АТЕШ" повідомили про виявлення у Челябінську заводу, який розпочав нове виробництво ракет, та оприлюднили його координати.

Додамо, що в уламках ракет, якими росія б'є по території України, часто знаходять іноземні компоненти.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: