fbpx
Сьогодні
10:34 22 Лис 2023

Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання "Скіфського золота": його скоро повернуть в Україну

Фото: Дмитро Клочко/Музей історичних коштовностей України

Українське Міністерство культури й інформаційної політики та амстердамський музей Алларда Пірсона домовилися про повернення артефактів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музеїв, які у Нідерландах з 2014 року експонувалися на виставці "Крим — золотий острів у Чорному морі".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство культури й інформаційної політики України.

Зазначають, що музейні предмети включають колекції кримських установ:

  • "Центральний музей Тавриди",
  • "Керченський історико-культурний заповідник",
  • "Бахчисарайський історико-культурний заповідник",
  • Національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Скіфське золото

Як повідомляють, відповідний документ підписали т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен.

Карандєєв також подякував музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

"Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення — це знаковий та багатогранний процес. Він об'єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як "скіфське золото", додому в Україну", — відзначив Карандєєв.

Що відомо про "Скіфське золото" 

У лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона.

Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні.

"Скіфське золото" мають повернути Україні – таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

У червні 2023 року, після майже 10 років судового розгляду, Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив чинним рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Після цього Україна обговорювала з Нідерландами безоплатне повернення "скіфського золота". Як відомо, Україна повинна була заплатити музею Амстердама за зберігання колекції впродовж майже 10 років.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: