fbpx
Сьогодні
14:50 07 Жов 2023

ЮНЕСКО хоче створити перший у світі музей викрадених артефактів: у чому рішення

Візуалізація музейного простору. Фото: Kéré Architecture

ЮНЕСКО, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, має намір створити перший віртуальний музей викраденої культурної спадщини.

Про це пише The Gurdian, пише Рубрика.

У чому проблема?

"За кожною викраденою роботою чи фрагментом лежить частина історії, ідентичності та людяності, який був вирваний у своїх хранителів, зроблений недоступним для дослідження, і тепер ризикує впасти в забуття", – каже гендиректорка ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Яке рішення?

Тому перший віртуальний музей викраденої культурної спадщини планує створити Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Як це працює?

У такий спосіб музей має намір підвищувати обізнаність громадськості про незаконну торгівлю цінними артефактами.

Проєкт розробляють разом із Інтерполом, чия база даних містить понад 52 тисячі викрадених археологічних пам'яток, культурних об'єктів і цінних артефактів.

Музей вартістю 2,5 млн доларів має відкритися у 2025 році.

Його відвідувачі зможуть пересуватися рядами віртуальних просторів з 3D-зображеннями різних артефактів.

До кожного з них буде пояснення культурного значення разом із історіями та свідченнями місцевих громад. ЮНЕСКО назве предмети початкової колекції лише незадовго до відкриття музею.

Проте дані неурядової організації Antiquities Coalition (Коаліції Давностей) вказують, що сьогодні є декілька відомих викрадених артефактів. Це:

  • алебастровий напис на камені ІІІ-го ст., який викрали із храму Аввам у Ємені між 2009 і 2011 роками;
  • рельєф зі слонової кістки VII ст. з Багдадського музею, що зник у 2003-му;
  • зелена кам'яна маскаіз поселення майя у Гватемалі, викрадена у ХХ-му столітті.

Організатори музею кажуть, що на відміну від звичайних установ, метою цієї буде – зменшити свою колекцію, поки цінні предмети поступово будуть знаходити.

Найскладнішим у проєкті поки що залишається створення 3D-зображень артефактів, тому що багато з них не мають жодних фізичних записів, крім невеликих чорно-білих фотографій.

Раніше ми розповідали, що на Волині чоловік знайшов на городі давній артефакт та передав до музею.

Також ми писали про те, що з музеїв тимчасово окупованого Криму росіяни продовжують вивозити археологічні пам'ятники. Здебільшого це роблять під виглядом організації виставок чи реставрацій, які проводитимуть на території російської федерації.

Нагадаємо, що Уряд Канади виділить кошти для добудови другої черги Музею Голодомору. Виділені кошти міжнародної допомоги на добудову музею не можна буде витратити на військові потреби.

Окрім того, Національний музей історії України отримав на зберігання вилучені срібні прикраси давніх слов'ян VIII століття. Скарб було знайдено так званим "чорним археологом" та незаконно продано через інтернет-аукціон на початку літа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: