fbpx
Сьогодні
17:41 23 Жов 2023

Поліція Іспанії конфіскувала викрадені з України старовинні золоті вироби на €60 мільйонів

English version here

[;ua]Фото: ReutersPhoto: Reuters

В Іспанії поліція конфіскувала старовинні золоті вироби вартістю 60 мільйонів євро, викрадені з України, після того, як спіймала злодіїв при спробі продати їх у Мадриді.

Про це повідомляє Рубрикам із посиланням на Reuters.

За даними поліції, 11 предметів, в основному ювелірні вироби, серед яких намиста, браслети і сережки, датуються періодом між восьмим та четвертим століттями до нашої ери.

Фото: нацполіція Іспанії

Предмети були виставлені в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках, а у 2016 році вивезені з України контрабандою, йдеться в заяві Національної поліції Мадрида.

За даними поліції, на артефакти були зроблені підробні документи, щоб виглядало так, ніби вони належать Православній церкві України.

У рамках розслідування, яке розпочалося у 2021 році, було заарештовано трьох громадян Іспанії та двох громадян України, після того, як один з предметів – золотий пояс з головами баранів – був проданий на приватному аукціоні в Мадриді.

Як повідомляла Рубрика, 20 жовтня в Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" розпакували 14 культурних цінностей, які викрала росія з тимчасово окупованих територій України.

Також повідомлялось, що колекція "Скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у той час, коли росія окупувала Крим у 2014 році, вже найближчим часом повернеться в Україну.

Окрім того, культурні цінності, викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України, США повернули Україні культурні цінності Києву. Предмети старовини вилучила американська митно-прикордонна служба.

Ці артефакти конфіскували для передання посольству України в США в адміністративному порядку. Президент Володимир Зеленський під час робочого візиту до США взяв участь у церемонії повернення культурних цінностей.

Міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас і пані посол України в США Оксана Маркарова підписали відповідний сертифікат передання предметів.

Президент подякував усім причетним за їхню роботу:

"Щоразу, коли щось повертається в Україну, щось украдене росіянами, це означає повернення життя й справедливості, що дуже важливо".

Зі свого боку Оксана Маркарова зазначила, що росіяни постійно намагаються вкрасти історію України, її національну ідентичність

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: