fbpx
Сьогодні
Фото 11:59 21 Лис 2023

Greenpeace та SaveDnipro закликають ЄС ввести санкції проти РОСАТОМу

English version here

Зважаючи на ризик радіаційного забруднення внаслідок можливих аварій на атомних електростанціях України, Greenpeace спільно з громадською організацією SaveDnipro встановили датчики для відстеження та передачі інформації щодо рівня радіації. Greenpeace Центральної та Східної Європи закликає ЄС негайно ввести санкції проти "Росатому", оскільки, через війну росії в Україні, ядерна загроза суттєво зростає.

Про це інформує Рубрика.

Greenpeace та SaveDnipro закликали терміново запровадити санкції проти російської державної ядерної корпорації "Росатом" після ознайомлення з ситуацією у Чорнобилі, Запоріжжі та інших прифронтових містах на півдні України.

Окупація Запорізької АЕС у березні 2022 року Росатомом та російськими збройними силами поставила під загрозу роботу та безпеку електростанції.

Атаки Російської федерації на енергетичний сектор України збільшують ризики ядерних катастроф не лише на Запорізькій АЕС, але й на інших діючих ядерних реакторах.

У березні 2022 року російські збройні сили спробували захопити АЕС в Южноукраїнську Миколаївської області, проте їх зупинили ЗСУ за 30 км від станції. Варто нагадати і про ракетні обстріли три тижні тому поблизу Хмельницької АЕС, які завдали шкоди адміністративним будівлям станції.

На фото: Тобіас Мюнхмайєр, керівник проєкту «Зелене відновлення України»  Greenpeace, Шон Берні фахівець з ядерної енергетики Greenpeace, Поліна Колодяжна, кампейнерка проєкту "Зелене відновлення України" Greenpeace

"З наближенням зими ризик ядерної катастрофи зростає з кожним днем. Обурює те, що деякі країни ЄС досі ставляться до "Росатому" як до поважного ділового партнера, а не як до злочинного ядерного шантажиста", – каже Шон Берні, фахівець з ядерної енергетики Greenpeace.

"Вже давно минув той час, коли російська ядерна промисловість, зокрема "Росатом", мала бути покарана всеосяжними санкціями. Європейські корпорації, такі як Framatome та Siemens, а також уряди, що мають міцні комерційні зв'язки з "Росатомом", насамперед це Франція та Угорщина, безпосередньо підживлюють російську війну проти України та її народу. Необхідно запровадити санкції, які покладуть край ядерній торгівлі з Росією", – продовжує Берні.

Санкції проти "Росатому" були підтримані українським урядом та урядами п'яти країн ЄС, але послідовно блокуються ядерною промисловістю ЄС та урядами країн, що співпрацюють з "Росатомом". Необхідність негайного введення санкцій обумовлена порушенням безпеки атомних електростанцій України та потенційною загрозою ядерної катастрофи.

Один із датчиків, встановлений Greenpeace та SaveDnipro на півдні України

За російської окупації Запорізької АЕС вже були порушені протоколи безпеки та захисту.

Аварійне реагування та безпекові механізми більше не діють, а інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) надають вкрай обмежену інформацію про стан об'єкту. Загроза подальших руйнівних дій та екологічних воєнних злочинів з боку російських військ у поєднанні з постійним ризиком втрати електропостачання ставить під загрозу ряд областей, Україну загалом та навіть сусідні країни.

Датчики радіації, встановлені Greenpeace та SaveDnipro на різних об'єктах на півдні України, слугуватимуть ранньому попередженню про підвищення рівня гамма-випромінювання у випадку нової ядерної катастрофи в Україні. Датчики передають дані про рівень радіації у реальному часі на онлайн-карту SaveEcoBot.

Вони розміщені в стратегічно важливих містах:

  • Запоріжжі,
  • Южноукраїнську,
  • Одесі,
  • Южному,
  • Тарутиному,
  • Умані.

Розміщенню передувало обговорення та погодження з місцевими громадами та обласними органами влади, відповідальними за реагування на ядерні надзвичайні ситуації.

"Датчики не можуть зупинити радіацію, але вони можуть надати надзвичайно важливу інформацію, яка може врятувати життя у випадку можливої навмисної ядерної катастрофи. Дослухаючись до голосу місцевих органів влади та політиків на півдні України, Greenpeace підтримує населення України. Працюючи пліч-о-пліч з місцевими органами влади та організаціями, ми зміцнюємо нашу здатність разом відстежувати ризики ядерної катастрофи та реагувати на них", – зазначив Ян Ванде Путте, фахівець з радіації Greenpeace.

Датчики радіації від Greenpeace та SaveDnipro допоможуть урядовим організаціям створити додатковий рівень захисту для місцевого населення.

"Упродовж останніх 20 місяців повномасштабної війни російські війська неодноразово атакували українські ядерні об'єкти та поширювали неправдиву інформацію про рівень радіації в Україні. Це викликало світове занепокоєння щодо безпеки у країні. Для вирішення цієї проблеми необхідно розвивати незалежні онлайн-джерела інформування та прозорі засоби радіаційного моніторингу  у формі громадських проектів, на кшталт нашого SaveEcoBot. Подібні засоби допомагають населенню дізнатися, що рівень радіації у країні залишається нормальним, а у випадку потенційних проблем – надають урядовим організаціям додаткові дані для прийняття зважених рішень", – зазначив Павло Ткаченко, технічний директор та співзасновник SaveDnipro.

Нагадаємо, в Україні, відповідно до права Європейського Союзу, упровадять нові стандарти щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: